Przepis na jajka z bulionem znany był już w przedwojennej kuchni polskiej, dlatego polecam wypróbować go w domu, by poczuć dawne smaki.

Jajka jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.

Bulion, czyli wywar jest podstawą zup, sosów i innych dań. Domowy bulion jest aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Bulion to mocny rosół z mięsa i warzyw lub koncentrat żywnościowy, mięsny ekstrakt odżywczy.

.

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 ml rosołu
  • 20 g masła
  • 10 g mąki
  • 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozcieńczamy ją rosołem i zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie smażymy jajka sadzone. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy nasz wywar i zapiekamy przez około 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze