Przepis na jajka z bulionem znany był już w przedwojennej kuchni polskiej, dlatego polecam wypróbować go w domu, by poczuć dawne smaki.
Jajka jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.
Bulion, czyli wywar jest podstawą zup, sosów i innych dań. Domowy bulion jest aromatyczny, esencjonalny i pełen wartości odżywczych. Bulion to mocny rosół z mięsa i warzyw lub koncentrat żywnościowy, mięsny ekstrakt odżywczy.
.
Składniki
- 4 jajka
- 250 ml rosołu
- 20 g masła
- 10 g mąki
- 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozcieńczamy ją rosołem i zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie smażymy jajka sadzone. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, dodajemy nasz wywar i zapiekamy przez około 5-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura