Do łask powracają dawne, zapomniane warzywa chociażby skorzonera czy brukiew, o których możecie przeczytać na naszym portalu. A co z tymi bardzo egzotycznymi warzywami, które możemy spotkać podczas wakacyjnych wypraw?
Nie jestem zwolenniczką nowych smaków, ciężko jest mi się przekonać do czegoś egzotycznego i nowego. Jednak owoce i warzywa to produkty, którym na wakacjach nie potrafię się oprzeć. We Włoszech nie mogę przejść obojętnie obok soczystych pomarańczy i brzoskwini a w Hiszpanii słoneczne winogrona uśmiechają się do mnie z każdego, nawet najmniejszego targowego stoiska. Warzyw raczej na wakacjach nie próbowałam a są takie, o których nawet nie słyszałam, ale wolę być przygotowana jeśli kiedyś przyjdzie mi się zmierzyć na przykład z truflowym ziemniakiem.
.
.
Warzywa egzotyczne
Polska kuchnia oferuje nam tak wielką różnorodność warzyw, że nie potrzebne są nam przepisy z żółtych buraków czy kalafiorów romanesko. Ale ja zafascynowana jestem ich kolorami a przede wszystkim tym jak mogą smakować. A więc zapraszam Was na krótki przegląd warzyw w Polsce mało znanych i bardzo egzotycznych.
Przede wszystkim buraki, które w Polsce mają intensywny czerwony kolor możemy spotkać na świecie w wersji żółtej. Odmiana ta nosi nazwę Yellow Cylindrical. Ich smak jest bardzo podobny do czerwonego buraka, choć niektórzy twierdzą, że te żółte są bardziej słodkie i delikatne. Poza tym nie pozostawiają czerwonych plam, a można wykorzystać je w surówkach jak i w wersji pieczonej.
Fioletowa marchew nazywana również czarną uważana jest za pierwszą odmianę marchwi. W Europie pojawiła się w XV wieku a przybyła z Afganistanu. W smaku nie różni się zbytnio od pomarańczowej odmiany a używa się jej w ten sam sposób co znaną nam w Polsce.
Kalafior romanesko ma piękny kształt przypominający kwiatowe pąki. Ta odmiana kalafiora hodowana jest we Włoszech od kilkuset lat, jednak w Polsce wciąż jest nieznany. Niektórzy twierdzą, że ich smak to połączenie kremowego posmaku z orzechową nutą.
.
.
Pomidor czekoladowy różni się kolorem od tego znanego nam w Polsce. Jednak zawiera bardzo dużo cennych składników takich jak np. antyultleniacze. Wyhodowany został w Hiszpanii i uprawiane są jedynie przez kilkunastu plantatorów w Europie. Ich smak jest dużo słodszy niż pomidorów czerwonych, bo zawierają w sobie więcej fruktozy.
A na koniec tek krótkiej egzotycznej listy warzyw mam dla Was ziemniaki truflowe. W Peru nazywane są czarnymi ziemniakami i występują one w różnych kształtach i zabarwieniach miąższu.
Na naszym portalu znajdziecie również informacje na temat egzotycznych owoców.
.
Opracowała Katarzyna Zarówna