Do krakersów i domowych grzanek świetnie pasuje dip rokpolowy. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się podczas przyjęć.

Ser rokpol jest polskim gatunkiem sera pleśniowego, który uzyskuje swój unikalny smak i wygląd dzięki grzybom typu pędzlak. Dojrzewanie zwykle zajmuje 2-3 miesiące. Świetnie smakuje jako dodatek do dipów, sosów oraz jako samodzielna przekąska.

Rokpol polski ser pleśniowy wzorowany na francuskim serze roquefort, w którym charakterystyczny smak i wygląd uzyskiwany jest dzięki grzybom typu pędzlak. W przeciwieństwie do oryginału rokpol może być robiony na bazie mleka krowiego.

Ser może być spożywany bezpośrednio, bądź jako charakterystyczny składnik sosów do potraw.

.

Składniki:

  • 100 g sera rokpol
  • 150 g twarogu
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz
  • szczypiorek

.

Sposób przygotowania:

Składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze