Smaczna i treściwa zupa świetnie sprawdza się w zimne dni. Zupa z baraniny wywodzi się z kuchni podhalańskiej i można ją spotkać w wielu restauracjach.

Porządną zupą można się solidnie najeść. Nie potrzeba drugiego dania ani deseru. Taka jest właśnie zupa z baraniny, którą podajemy z natką pietruszki oraz grzankami. Do przepisu używamy baraniny z kością, ponieważ kość doda potrawie smaku.

Baranina jest mięsem otrzymanym z owcy lub barana. Jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej. W przypadku baraniny niezwykle istotny jest wiek zwierzęcia, z którego ją pozyskano. Odpowiednie mięso baranie, stosownie przyrządzone znajduje wielu zwolenników i uznawane jest za smaczne, posiada charakterystyczny smak i zapach. Istnieje wiele sposobów przyrządzania baraniny. Jedną z metod jest proces marynowania. Wykorzystuje się do tego ocet lub zsiadłe mleko. Mięso przed obróbką cieplną powinno być poddane procesowi marynowania w środowisku kwaśnym co najmniej przez 12 godzin. Taka procedura pozwala na uzyskanie potrawy odpowiednio miękkiej, soczystej i o walorach smakowych i zapachowych satysfakcjonujących wiele podniebień.

.

Składniki:

  • 300 g baraniny z kością
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 500 g ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mąka
  • masło
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy baraninę oraz obraną włoszczyznę i cebulę. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko dwoma litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie przecedzamy wywar i dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy około 25 minut i dodajemy pocięte w talarki marchewkę i pietruszkę z wywaru oraz oddzielone od kości pokrojone mięso. Z mąki oraz masło przygotowujemy zasmażkę, którą zagęszczamy zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy z natką pietruszki.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze