Znana już w staropolskiej kuchni, ceniona za swój smak. Ćwikła podawana jest najczęściej w czasie Wielkanocy, jednak na co dzień smakuje równie dobrze.

Spotkałem się ostatnio z opinią, że ćwikła to sałatka warzywa, jednak jak dla mnie jest to rodzaj ciekawego sosu, który można dodawać do wędlin, mięs i ryb. Ilością chrzanu regulujemy ostrość ćwikły. Jeśli wolimy ostrzejsze dodajmy zamiast dwóch korzeni- trzy. Tradycyjnie, ćwikłę danie podaje się na Wielkanoc do białej kiełbasy. Jednak nie widzę żadnych przeszkód by zajadać się nią na co dzień.

.

Składniki:

  • 3 buraczki
  • 2 korzenie chrzanu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Buraki gotujemy w mundurkach do miękkości (około godziny). Następnie je obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chrzan oczyszczamy i również ścieramy. Mieszamy ze sobą warzywa. dodajemy octu (niektórzy stosują sok z cytryny), cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze