Nic nie zastąpi smaku domowego masła oraz maślanki. Żeby przygotować je w domu wystarczy wiejska śmietana i odrobina czasu.
Masło i maślankę możemy otrzymać na dwa sposoby. Tradycyjnie potrzebna będzie nam jakaś butelka, którą będziemy potrząsać. W wersji nowoczesnej wystarczy blender wykonujący całą pracę za nas. Niezależnie jaką wersję przyrządzania wybierzemy i tak będzie świetnie smakowało.
Masło jest tłuszczem jadalnym w postaci zestalonej. Otrzymywane jest ze śmietany mleka krowiego, koziego, a także owczego. Masło wyrabia się w urządzeniach zwanych maselnicami. Podobnie jak niektóre inne tłuszcze, masło niewłaściwie lub zbyt długo przechowywane jełczeje. Zjełczałe masło nie powinno być używane. W celu wydłużenia czasu przechowywania mrozi się je, przechowuje w lodówce lub – obecnie coraz rzadziej – konserwuje solą. Innym sposobem przedłużenia trwałości jest przechowywanie bez dostępu powietrza – zanurzone w wodzie.
Maślanka jest napojem mlecznym, który powstał w efekcie oddzielenia tłuszczu od z maślonej śmietany. Bogata w lecytynę, białka i sole mineralne. Dzięki zawartości kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienia. Obecnie, ze względu na brak regulacji prawnych, nazwą „maślanka” określa się również mieszaninę maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków, która – jeżeli zawiera mleko w proszku – nie jest maślanką.
.
Składniki:
- 500 ml wiejskiej śmietany (minimum 30%)
.
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlewamy do plastikowej butelki, zakręcamy i potrząsamy. Po kilku minutach śmietana zmienia swoją konsystencję. Płyn staje się bardziej gęsty. Machamy do momentu aż otrzymamy masło oraz rzadką maślankę. Masło wyciągamy, łączymy w jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Maślankę przelewamy do butelki. Możemy od razu spróbować lub odstawić do lodówki. Jeśli używamy blendera wystarczy wlać śmietanę i czekać, aż urządzenie wykona całą pracę za nas.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura