Jedną z tradycyjnych polskich zup jest kalafiorowa, która szczególnie dobrze smakuje w chłodne, jesienne dni.

Jesień to pora roku, w której szczególne znaczenie mają zupy. Świetnie rozgrzewają oraz smakują. W polskiej kuchni zawsze stanowiły ważny element, dlatego możemy poszczycić się ich różnorodnością. W kuchni staropolskiej nazywane były polewkami.

Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.

Kalafior to odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Pierwsze wzmianki o uprawie kalafiora w Europie pochodzą z XVI wieku. Jest to najprawdopodobniej mutant kapusty lub wyrodził się z brokuła. Pochodzi z Cypru , dlatego początkowo nazywano go kapustą cypryjską. Znany był w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzenił się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski Bona Sforza.

.

Składniki:

  • kalafior
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Kalafior kroimy w różyczki, natomiast pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, nabijamy na widelec i chwilę opalamy na ogniu. Do garnka wrzucamy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe wlewamy wodę i zagotowujemy. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości ok. 30 minut. Koperek siekamy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Mieszamy i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze