Osobiście jestem sceptycznie nastawiona do tego typu produktów, ale domowe masło orzechowe jest znacznie zdrowsze od kupnego, a do tego warte spróbowania! 

Chyba każde dziecko uwielbia kremy czekoladowe i orzechowe, które często zamiast trafiać na kanapkę, lądują bezpośrednio w buzi maluchów. Osobiście jestem sceptycznie nastawiona do tego typu produktów. Przeszukując Internet często natrafiam na zdjęcia apetycznie wyglądającego ciasta, a w tle nutella. Niestety takie ciasto jest u mnie spalone. Ale jak to często mawiają starsi tego świata, nie odbieraj dziecku dzieciństwa[?]. Już nawet nie protestuje, że nie dając dziecku kremu czekoladowego ze sklepu, dbam o nie bardziej niż w momencie kiedy na kolację serwuję chleb z tym smarowidłem.
 
Żeby nie było, proponuje zdrowszą wersję kupnych kremów.
 
Zaczniemy od masła orzechowego. 
.

Składniki:

  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych, ziemnych luz nerkowca
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • szczypta soli

.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy mielimy w młynku do kawy. Ja skorzystałam z orzechów włoskich.
  2. Następnie przekładamy do miski i wlewając stopniowo olej, ucieramy.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Można użyć w tym celu miksera.

.

Marta Czernik

https://nietylkokuchnia.blogspot.com/

Komentarze