Przygotowanie domowych pączków jest dość czasochłonne jednak warto się do tego zebrać, ponieważ ich smak wynagrodzi cały poświęcony czas. Do nadzienia możemy użyć dowolnie: marmolady, powideł, a nawet budyniu.

Pączek jest to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu, na kolor ciemno-złoty lub upieczony w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Tradycyjnie napełnia się pączki nadzieniem (marmoladą) przed smażeniem. Współcześnie często są nadziewane dopiero po usmażeniu: zazwyczaj marmoladą wieloowocową lub konfiturą różaną, rzadziej likierem, budyniem, czekoladą a nawet twarogiem. Gotowy pączek jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.

Najczęściej jadamy je z okazji Tłustego Czwartku. Już około XVI wieku wykształcił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. W środku zamiast płynnego nadzienia znajdował się migdał lub orzeszek. Powstało również wiele przesądów, o których przeczytacie w naszym materiale Kulinarne ostatki.

.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 50 ml rumu
  • 7 żółtek
  • łyżeczka soli
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy
  • marmolada
  • olej

.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaczyn. W tym celu do garnka wlewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy (mleko nie powinno być zbyt gorąco). Osobno do miski wrzucamy mąkę, cukier waniliowy oraz sól. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami i mieszamy. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz utarte żółtka i mieszamy. Wyrabiamy ciasto około 20 minut. Następnie dodajemy masło oraz rum. Zagniatamy, aż składniki się połączą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koło o średnicy 6 cm. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Podgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Marmoladę wkładamy do rękawa cukierniczego. Pączki smażymy z każdej strony przez 2 minuty, a następnie kładziemy na papierowe ręczniki, by odsączyć tłuszcz. Czekamy do ostygnięcia i nadziewamy sporą ilością marmolady.

Jeśli lubimy lukier możemy go przygotować z cukru pudru i wody, tak aby był gęsty. Ciepłe pączki maczamy w lukrze.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze