Stosujemy go do frytek, na kanapki, do ryb. Niektórzy wykorzystują go praktycznie do każdego dania. Ketchup jest dla dzieci jednym z ulubionych dodatków. Jeśli chcemy aby nasz był naprawdę pyszny i zdrowy powinniśmy przygotować go samemu.
Jest bardzo smaczny, a poza tym można go zrobić we własnym niepowtarzalnym stylu. Domowy kechup jest zdrowy i świetnie nadaje się dla dzieci. Wystarczy raz poświęcić trochę czasu, by bardzo długo cieszyć się jego smakiem. Ilość podanych w przepisie przypraw jest tylko orientacyjna. Jeśli ktoś woli bardziej doprawione może ich użyć więcej.
Aby kechup dobrze smakował potrzebujemy dobrej jakości składników. Zimą może być problem ze znalezieniem odpowiednich pomidorów, dlatego można użyć tych z puszki.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 0.5 kg jabłek
- 0.4 kg cebuli
- 0.3 kg selera
- 5 ząbków czosnku
- papryczka chilli
- 4 liście laurowe
- 8 ziarnek ziela angielskiego
- 4 goździki
- bazylia
- oregano
- 0.5 szklanki cukru
- sól i pieprz
- 100 ml octu jabłkowego
- odrobina maggi
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie masę wlewamy do garnka i nastawiamy na niewielki ognień. Dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Może to trwać nawet kilka godzin. Ketchup przelewamy do małych słoiczków, które pasteryzujemy.
Smacznego
Dawid Brandebura