Czarny bez jest zdrową i smaczną rośliną, której zastosowań w kuchni jest naprawdę bardzo wiele. Mimo to, towarzyszy mu czarna legenda, w której główną rolę grają demony i śmierć.
Dawniej wierzono, że jeśli krzew czarnego bzu zakwitał powtórnie na jesień, zwiastował w ten sposób rychłe odejście młodej i lubianej osoby. Mógł być również symbolem złego ducha, który mieszkał w domu i ściąga nieszczęście oraz choroby na domowników. Czy powinniśmy się więc bać hyćki?
Najlepiej przekonać się samemu, przygotowując i spożywając dżem z czarnego bzu!
.
Składniki:
-
Owoce czarnego bzu (300g)
-
Jabłka (250g)
-
Miód pszczeli (150ml) lub cukier (200g)
-
Cytryna – 1
.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od porządnego umycia owoców czarnego bzu. Następnie myjemy i obieramy oraz kroimy na kawałki jabłka. W międzyczasie wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy na bok. Wszystko wrzucamy do garnka z grubym dnem (na wszelki wypadek) i gotujemy przez ok. 5 minut. Gdy owoce puszczą soki, przelewamy całość na patelnię i smażymy, aż zacznie bulgotać.
Dolewamy sok z cytryny i smażymy na wolnym ogniu, aż dżem wyraźnie zredukuje swoją objętość. Teraz wystarczy przelać do słoików lub innych pojemników, pasteryzować i gotowe!
.
Smacznego
Klaudia Bąk