Rolada z fileta z indyka nadziewana pięcioma jajami od kur zielononóżek w otulinie z pieczarek i cebuli, pieczona w aromatycznym, świeżym lubczyku. Przepis pochodzi z zapisków mojej babci, jednak nie byłbym sobą gdybym trochę go nie zmodyfikował.

W Europie na przełomie XVIII i XIX wieku przyszła moda na kuchnię francuską, a szczególnie na dania faszerowane. Już od wtedy rolady i roladki z farszami i nadzieniami stały się przysmakiem całego kontynentu. Indyk jest jednym z najsmaczniejszych dań, a w dodatku bardzo prosty do zrobienia na wiele sposobów.

Kura zielononóżka została  wyhodowana na przełomie XIX i XX wieku, obecnie ta rasa kur występuje tylko w hodowlach amatorskich oraz stadach zachowawczych. Rasa nie nadaje się do chowu wielkostadnego, nadaję się tylko do gospodarstw o własnym użytku. Jaja od kur zielononóżek posiadają znacznie mniejszą zawartość cholesterolu niż od jaj innych ras kur.

Lubczyk jest to roślina, która już od dawna była używana jako aromatyczna przyprawa u południowoeuropejskich ludów oraz był hodowany w ogrodach starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawę lubczyku rozpowszechnili benedyktyni w średniowieczu, którzy uprawiali go w ogrodach. W Polsce lubczyk obecnie jest uprawiany na większą skalę w celach przemysłowych lub we własnych ogrodach.

.

Składniki

  • filet z indyka
  • 15 pieczarek drobno posiekanych
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 5 jaj od kur zielononóżek
  • marchewka i pietruszka obrane i pokrojone w grube plastry
  • świeży lubczyk
  • liść laurowy
  • pierz, sól
  • por część zielona
  • masło klarowane
  • sos sojowy

.

Sposób przygotowania

Cebulę wrzucamy na rozgrzane masło. Pieprzymy i solimy, po chwili wrzucamy pieczarki. Smażymy na wysokim ogniu 3-4 minuty. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, redukujemy płyn.

Filet kładziemy na foli spożywczej. Rozbijamy go delikatnie tłuczkiem do równej grubości.
Smarujemy warstwą pieczarek i cebuli i po szerokości układamy prostopadle jaja. Filet zamykamy za pomocą foli, zwarcie uciskając. Ściągamy folię i delikatnie, szczelnie zawijamy nitką.

Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, topimy łyżkę masła. Obsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchew, pietruszkę, ziele angielskie, por i lubczyk. Smażymy chwilkę, podlewamy wodą do wysokości 1/3 rolady i doprowadzamy do wrzenia.
Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 70 minut w temperaturze 165 stopni.

.

Smaczności @baRepas

Komentarze