Zupę grzybową najczęściej przygotowuje się na bazie wywaru mięsnego, jednak w tej regionalnej wersji używamy warzywnego. W zależności od użytych grzybów możemy otrzymać inny smak i rodzaj zupy, np. kurkową, borowikową, czy też pieczarkową.

Zupa grzybowa gotowana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany.

Zaleca podawać ją z makaronem, kluskami zaparzanymi albo gęstą drobną kaszką, z dodatkiem koperku lub zielonej pietruszki. Jako odmianę proponuje tę samą zupę z dodatkiem wywaru z buraków oraz dużą ilością śmietany, ale podawaną z poszatkowanymi grzybami bądź podsmażanymi pierożkami grzybowymi.

Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych.

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem.

.

Składniki

  • 50 g suszonych grzybów
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1,5 l wody
  • 200 ml śmietany
  • 20 g mąki
  • 40 g masła
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól i masło

Gałuszki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • woda

.

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy, a następnie gotujemy. W drugim garnku gotujemy obraną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę, cebulę oraz przyprawy. Kiedy grzyby będą miękkie kroimy je w paski, a wywary łączymy ze sobą. Dodajemy mąkę, śmietanę i masło.

Przygotowujemy kluski. Do mąki dodajemy jajko, sól, masło oraz wodę. Ugniatamy ciasto. Formujemy wałki i ręką dzielimy na gałuszki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze