Golonka jest tradycyjnym daniem z kuchni niemieckiej, jednak również w Polsce stała się bardzo popularna. Powstało wiele regionalnych przepisów, czego przykładem jest golonka po beskidzku.

Golonka jest bardzo popularna w Niemczech, gdzie przeciętny mieszkaniec zjada jej kilkadziesiąt kilogramów rocznie. W Polsce również zyskała dużą popularność. Bez problemów można ją kupić na wszelkiego rodzaju regionalnych imprezach. Powstało wiele lokalny przepisów na te danie, przykładem może być golonka po beskidzku.

.

Składniki:

  • 2 peklowane golonki
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • 2 ziarenka ziela angielskie
  • liść laurowy

.

Sposób przygotowania:

Golonkę dokładnie myjemy i osuszamy.  W rondlu rozpuszczamy smalec i wrzucamy posiekaną cebulę i roztarte z solą ząbki czosnku. Wkładamy golonkę i lekko przyrumieniamy. Dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając. Warzywa ścieramy na tarce, a następnie dorzucamy do golonki. Kiedy golonka jest już zarumieniona i miękka podajemy z musztardą lub grochem i kapustą.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze