Golonka jest tradycyjnym daniem z kuchni niemieckiej, jednak również w Polsce stała się bardzo popularna. Powstało wiele regionalnych przepisów, czego przykładem jest golonka po beskidzku.
Golonka jest bardzo popularna w Niemczech, gdzie przeciętny mieszkaniec zjada jej kilkadziesiąt kilogramów rocznie. W Polsce również zyskała dużą popularność. Bez problemów można ją kupić na wszelkiego rodzaju regionalnych imprezach. Powstało wiele lokalny przepisów na te danie, przykładem może być golonka po beskidzku.
.
Składniki:
- 2 peklowane golonki
- 2 łyżki smalcu
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- 2 ziarenka ziela angielskie
- liść laurowy
.
Sposób przygotowania:
Golonkę dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu rozpuszczamy smalec i wrzucamy posiekaną cebulę i roztarte z solą ząbki czosnku. Wkładamy golonkę i lekko przyrumieniamy. Dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając. Warzywa ścieramy na tarce, a następnie dorzucamy do golonki. Kiedy golonka jest już zarumieniona i miękka podajemy z musztardą lub grochem i kapustą.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura