Powstała w roku 1924 i szybko podbiła świat. Sałatka Cezar to nie tylko prosta, ale również smaczna propozycja na pyszną lekką kolację lub lunch.
Należy do grona najbardziej znanych na świecie sałatek. Sałatka Cezar powstała w roku 1924 w restauracji Caesara Cardiniego w Tijuanie, w Meksyku. Wedle opowiadań włoski imigrant z powodu wyczerpania się zapasów musiał szybko wymyślić potrawę z tego co mu zostało i tak właśnie powstało to danie. Oczywiście jest jeszcze kilka wersji tej historii, jednak nie zmienia to faktu, że dzięki prostocie i świetnemu smakowi sałatka zdobyła uznanie na całym świecie. W oryginalnym przepisie używa się sałaty rzymskiej, sosu worcestershire, parmezanu, grzanek, oliwy, czosnku. octy winnego, soku z cytryny, surowego jajka, soli i pieprzu. Powstały również inne przepisy wykorzystujące kurczaka lub anchois.
.
Składniki:
- 2 kapusty rzymskie
- 200 g białego pieczywa
- 2 jajka
- łyżka musztardy
- łyżka czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 50 g anchois
- oliwa
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera
- sok z cytryny
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy musztardę, ocet winny, posiekany czosnek i anchois, odrobinę soku z cytryny i oliwy, sól i pieprz. Ścieramy 50 g parmezanu i wszystko razem dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oliwie do uzyskania chrupiących grzanek. Pod koniec ścieramy trochę parmezanu. Kiedy są gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na patelni. Kapustę kroimy i polewamy odrobiną soku z cytryny. Dodajemy sos, a następnie dokładnie mieszamy. Na wierzch wrzucamy grzanki i posypujemy startym serem.
Do sałatki Cezar często dodaje się kurczaka. Jeśli mamy na to ochotę pierś kroimy wzdłuż na pół, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni grillowej. Kiedy jest gotowa smarujemy ją sosem, kroimy w paski i podajemy.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk