Autorem tego przepisu jest wspomniany w tytule Umberto Veronesi. Kim jest profesor? To światowej sławy włoski onkolog, były minister zdrowia, założyciel i dyrektor naukowy Europejskiego Instytutu Onkologii. W 2003 stworzył Fundację Umberto Veronesi, która prowadzi badania nad najnowszymi metodami zwalczania raka. Jest autorem ponad 800 publikacji naukowych i kilkunastu książek poświęconych profilaktyce i leczeniu nowotworów, zwłaszcza raka piersi. Opracował m.in. nowatorski zabieg kwadrantektomii, czyli częściowego usunięcia gruczołu sutkowego. W połączeniu z radioterapią daje on taki sam efekt jak mastektomia, ale ratuje piersi.

Umberto Veronesi w ostatnim czasie zrewolucjonizował także procedury radioterapii, wprowadzając jednorazową radioterapię śródoperacyjną. Dzięki temu jest uważany za jednego z najlepszych chirurgów onkologów na świecie. Jest wegetarianinem, wrogiem palenia tytoniu i obrońcą środowiska naturalnego. Twierdzi, że najskuteczniejszą bronią przeciwko rakowi – który uważa za uleczalny – jest właściwe odżywianie i zdrowy styl życia.

O tym, kim jest dla Włochów najlepiej świadczy fakt, że w uznaniu dla jego dokonań nazwali jego imieniem nadmorską ulicę w miejscowości Jesolo w okolicach Wenecji.

.

Składniki

  • 400g spaghetti z pszenicy durum
  • 250g krewetek
  • plaster świeżego ananasa
  • grejpfrut
  • ząbek czosnku
  • szalotka
  • mała marchew
  • łodyżka selera
  • szczypta mielonej papryczki
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • garść rukoli
  • 300g pistacji
  • kilka listków świeżej bazylii i mięty
  • sól morska nieoczyszczona (do smaku)
  • 2 łyżki oliwy extravergine

.

Sposób przygotowania

  1. Zagotować lekko osoloną wodę, ugotować w niej krewetki – 2 minuty. Odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić, włożyć do miski, dodać 3 łyżki soku z grejpfruta i łyżeczkę posiekanej skórki. Pokroić drobno ananasa, dodać krewetek, posolić.
  2. Obrać i opłukać warzywa. Posiekać czosnek, szalotkę, marchewki i seler, przysmażyć na oliwie 7-8 minut, dodać papryczkę i wino; jeśli trzeba dodać trochę wody, posolić.
  3. Zagotować wodę, posolić, ugotować w niej makaron. Rozłożyć rukolę na półmisku, skropić sokiem z marynowania krewetek; posiekać pistacje.
  4. Kiedy makaron jest al dente, odcedzić, wyłożyć na patelnię, przesmarzyć minutę. Ułożyć na środku półmiska, przyprawić krewetkami i ananasem, posypać pistacjami i porwanymi listkami bazylii i mięty. Polać nitką oliwy, podawać od razu.

Komentarze