Ten prosty przepis zachwyci każdego miłośnika kaszanki. Połączenie jabłka, cebuli i produktów z podrobów jest charakterystyczny dla naszego kraju.

Kaszanka to wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, skórek wieprzowych, tłuszczu, popularny także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. W warunkach domowych wytwarza się ją głównie przy okazji świniobicia, kiedy jest dostępna świeża krew. Podstawowe przyprawy to cebula, pieprz i majeranek.

Kaszanka jest koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy) i ma najczęściej osłonkę z jelita. W zależności od regionu i producenta wytwarzane są produkty grubsze lub cieńsze. Krupniok zazwyczaj ma kształt typowej kiełbasy grubości do 5 cm.

Pierwsze w Polsce „Święto Krupnioka” odbyło się 28 maja 2011 w Nikiszowcu, zabytkowej dzielnicy Katowic.
Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Rozróżnia się też kaszankę pieczoną, jak i parzoną (gotowaną po napełnieniu).

Wyrobem podobnym do kaszanki jest bułczanka (śl. żymlok, w regionie łódzkim czarne), gdzie kasza zastąpiona jest miękiszem bułki. Kaszankę przypomina również kadrel, który składa się przede wszystkim z krwi i kawałków słoniny.
Inną potrawą przypominającą kaszankę jest szewska kasza, zapiekana mieszanka mielonej śledziony i kaszy gryczanej.

Jednym z najbardziej znanym na świecie wielbicielem „krwawych kiełbasek” jest Anthony Bourdain, który podczas każdej swojej podróży musi spróbować różnych jej lokalnych wariancji.

.

Składniki:

  • kaszanka
  • mała cebulka
  • pół jabłka
  • majeranek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Jabłko ścieramy na tarce, cebulkę siekamy i wszystko mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odrywamy kawałek folii, kładziemy kaszankę, dodajemy cebulę z jabłkiem i doprawiamy majerankiem. Zwijamy folię i kładziemy na grilla. Smażymy 15-20 minut. Podajemy z musztardą.

 

Smacznego!

Dawid Brandebura

 

Komentarze