Potrawy z grilla to nieodłączny element polskiej kuchni. Poza tradycyjnymi kiełbasami, czy szaszłykami polecamy również ryby, które w czasach I Rzeczpospolitej odgrywały bardzo ważną rolę.

Okoń to drapieżna ryba występująca niemal na całym terenie Europy. Może osiągnąć nawet do 60 cm długości i wagę 4,8 kg. Stanowi bogate źródło białka oraz zawiera witaminy A, B, C, D, E i PP. Okoń ma bardzo delikatne i smaczne mięso, dlatego jest polecany przez wielu amatorów ryb. Można go kupić mrożonego w sklepie, jednak najbardziej smakuje świeży prosto z wody.

.

Składniki:

  • sprawiony okoń morski
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozcieramy czosnek, ostrą paprykę, sól, pieprz i oliwę z oliwek, a następnie nacieramy marynatą rybę. Okonia smażymy na rozgrzanym ruszcie z obu stron po 6-7 minut. Podajemy z cytryną i wybranymi przez siebie dodatkami.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze