Gulasz początkowo był daniem przygotowywanym przez pasterzy. Kiedy do Europy przywieziono paprykę bardzo szybko zauważono, że świetnie komponuje się z tą potrawą i tak ukształtowała się jej dzisiejsza wersja.

Gulasz jest jedną z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka oraz cebula. Tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu , w kociołku nad ogniskiem. Dziś najczęściej gotuje się ją w dużych garnkach.

Wieprzowina  jest to  ogólne określenie mięsa pochodzącego ze świń. W niektórych kulturach bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych –żydowskiej i muzułmańskiej  ze względu na nieczystość rytualną świń zakazane.

Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowy oraz trzecim po wodzie i herbacie najpopularniejszym napojem na świecie. Piwo jako napój składający się głównie z wody, ziarna zbóż, drożdży i chmielu jest produktem naturalnym, szybko ulega strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm.

Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.

Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie – orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego.

.

Składniki 

  • 1 kg wieprzowiny
  • 120 ml rosołu
  • 120 ml regionalnego piwa
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g słoniny
  • 2 czerwone cebule
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna jałowca
  • szczypta tymianku
  • kromka startego, czarnego chleba
  • 1 łyżka soli

.

Sposób przygotowania

Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni, dodać pokrojone na gulasz mięso i smażyć na mocnym ogniu. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do mięsa. Wlewamy rosół i przyprawiamy solą i papryką. Pieprz i jałowiec wrzucamy do mięsa i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut. Następnie wyławiamy korzenie, posypujemy startym chlebem i gotujemy jeszcze kilka minut. Wlewamy wino i piwo. Gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze