Potrawy kuchni kresowej robią furorę w całym kraju, Podobają się zarówno polskim jak i zagranicznym turystom. Hreczniaki to świetne i proste danie, które na pewno zagości w Waszym domu na dłużej.
Kuchnia kresowa stanowi bardzo ciekawą mieszankę kultur i tradycji. Obok siebie mieszkali Polacy, Litwini, Ukraińcy, Białorusini i Tatarzy. Z tego regionu pochodzą takie pyszne dania jak: bliny, kartacze, sękacz i wiele wiele innych ciekawych dań.
Hreczniaki to kotlety z kaszy gryczanej, które smakiem dorównują tym wykonanym z mięsa. Warto je spróbować, gdyż nie posiadają zbyt wielu kalorii i świetnie smakują.
.
Składniki:
- 200 g kaszy
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g białego sera
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 15 natki pietruszki
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
.
Sposób przygotowania:
Gotujemy kaszę w bulionie do momentu wyparowania wywaru. Na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie studzimy kaszę i cebulę z czosnkiem. Wrzucamy do malaksera ser, kaszę i cebulę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Wszystko mieszamy. Jeśli nie mamy malakesra kaszę możemy przemielić w maszynce do mielenia mięsa, a następnie połączyć wszystkie składniki ręcznie.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto i podajemy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura