Potrawy kuchni kresowej robią furorę w całym kraju, Podobają się zarówno polskim jak i zagranicznym turystom. Hreczniaki to świetne i proste danie, które na pewno zagości w Waszym domu na dłużej.

Kuchnia kresowa stanowi bardzo ciekawą mieszankę kultur i tradycji.  Obok siebie mieszkali Polacy, Litwini, Ukraińcy, Białorusini i Tatarzy. Z tego regionu pochodzą takie pyszne dania jak: bliny, kartacze, sękacz i wiele wiele innych ciekawych dań.

Hreczniaki to kotlety z kaszy gryczanej, które smakiem dorównują tym wykonanym z mięsa. Warto je spróbować, gdyż nie posiadają zbyt wielu kalorii i świetnie smakują.

.

Składniki:

  • 200 g kaszy
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 15 natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej

.

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę w bulionie do momentu wyparowania wywaru. Na oleju smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie studzimy kaszę i cebulę z czosnkiem. Wrzucamy do malaksera ser, kaszę i cebulę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Wszystko mieszamy. Jeśli nie mamy malakesra kaszę możemy przemielić w maszynce do mielenia mięsa, a następnie połączyć wszystkie składniki ręcznie.

Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto i podajemy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze