Placek po zbójnicku to rodzaj placka ziemniaczanego, który jest popularny na Podhalu oraz na Słowacji. Wśród składników bardzo często wymienia się, oprócz wspomnianych kartfoli, mąkę, cebulę, słoninę, smalec, czosnek i jajka. Podaje się go z gulaszem lub śmietaną. 

W zależności od regionu określa się go również mianem „jadła drwala” oraz plackiem po cygańsku. Każdy kto wybiera się w góry musi go spróbować. Całe szczęście z powodzenia można go przygotować również w domu!

.

Składniki:

Placki: 

  • Ziemniaki – 4 duże.
  • Cebula – 1.
  • Mąka – 2 łyżki.
  • Jajko – 1.
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Gałka muszkatołowa.
  • Olej do smażenia.
  • Śmietana.
  • Szczypiorek (posiekany).

.

Gulasz:

  • Mięso wołowe – 500g.
  • Czerwona papryka – 1.
  • Cebula – 1.
  • Czosnek – 2 ząbki.
  • Ogórki konserwowe – 3.
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Rozmaryn.
  • Papryka mielona – 1 łyżeczka.
  • Masło – 1 łyżeczka.
  • Mąką – 2 łyżeczki.

.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pokrojenia mięsa w drobne kosteczki. Podgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na masło. Dodajemy rozmaryn oraz mieloną paprykę i mięso. Do tego cebula, wyciśnięty czosnek i smażymy. Warto dolać wody, aby zakryła mięsa i przechodzimy do duszenia, aż wołowina stanie się miękka. 

W międzyczasie bierzemy się za paprykę, którą myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z ogórkami. Dodajemy paprykę do mięsa i dusimy jeszcze przez chwilę, a na końcu ogórki.

Mieszamy mąkę z kilkoma łyżkami wody i wrzucamy do gulaszu. Dzięki temu sos będzie gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem.

.

Teraz czas na placki. Obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce (na najmniejszych ząbkach). Obieramy cebulę, którą również ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Dorzucamy cebulę, mąkę, solę, pieprz i gałkę muszkatołową, i bardzo dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki. Muszą być duże, a zatem obejmować całą patelnię. Czekamy, aż się zarumienią z obu stron. Teraz jest już z górki. Wykładamy placek na talerz, na połowę wylewamy gulasz, przykrywamy drugą połową, a na wierzchu robimy kleks ze śmietany, który posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze