Chleb piwny jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina czasu. W zależności od wybranego przez nas gatunku piwa możemy zmieniać smak chleba. Warto eksperymentować wybierając tylko polskie piwa regionalne.

Chleb jest pieczywem otrzymywanym z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.

Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem. Zwyczaj łamania, a nie krojenia chleba, utrzymał się zresztą do dzisiaj w kulturze śródziemnomorskiej (m.in. weFrancji).

.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml piwa
  • 5 g soli
  • 5 g drożdży

.

Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz drożdże. Powoli dolewamy piwo i dokładnie mieszamy. Ciasto ma być lepkie. Formę smarujemy tłuszczem, a następnie wlewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze