Przepis na sycącą, pachnącą i rozgrzewającą potrawkę z dynią w roli głównej. Potrawka to danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny. Znacznie rzadziej terminu „potrawka” używa się na określenie samego sosu powstałego podczas gotowania mięsa z warzywami. Dania potrawkowe to: potrawka z królika, z kurczaka, potrawka cielęca i kura w potrawce.

Dynia była w Polsce raczej traktowana jako warzywo charakterystyczne dla kuchni warstw uboższych, ale jadali ją również dobrze urodzeni. Większość pierwszych wzmianek o jej zastosowaniu nie pochodzi z książek kucharskich, ale tekstów botanicznych lub tych poświęconych ziołolecznictwu. Botanik, zielarz i lekarz Marcin z Urzędowa (ok. 1500 – 1573), autor pracy Herbarz Polski to jest o przyrodzeniu ziół i drzew rozmaitych i inszych rzeczy do lekarstw należących księgi dwoje pisał, iż dynia jest rośliną bardzo dobrze wpływającą na żołądek. Wspomniał, że do jedzenia najbardziej nadają się te mniejsze i długie, zaś jako naczynia dobrze sprawdzają się duże oraz okrągłe okazy.
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g – dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg – ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.
.

Składniki

  • 1 mała dynia, najlepiej hokkaido
  • 3 duże cebule
  • 2 małe pomidory
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka suszonych grzybów leśnych
  • 300g marchewki z groszkiem
  • niewielka kolba kukurydzy
  • koncentrat pomidorowy
  • 100g serka topionego
  • 1 mała polędwica wieprzowa
  • masło i oliwa do smażenia
  • curry
  • sól
  • ostra mielona papryka
  • gałązka rozmarynu
  • 100 ml białego wytrawnego wina

.

Sposób przygotowania

Mięso umyć i pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie z masłem, włożyć do garnka z grubym dnem, posolić, podlać winem, postawić na małym ogniu i najpierw pozwolić, by alkohol trochę odparował, potem wrzucić gałązkę suszonego rozmarynu, założyć pokrywkę i dusić. W tym czasie cebule pokroić w pół-krążki i zeszklić na maśle z oliwą, do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek – całość przełożyć do garnka z mięsem; dołożyć również marchewkę z groszkiem i kukurydzę wyskubaną prosto z kolby. Podlać wodą i dusić 10 minut, po czym dodać łyżkę suszonych grzybów oraz pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać. Dynię wyszorować, jeśli to hokkaido – nie trzeba obierać, jedynie wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną masła z oliwą, chwilkę podsmażyć, a następnie podlać 1/3 szklanki wody i dusić 10 minut. Zdjąć pokrywkę, doprawić dynię curry, wymieszać, dusić dalej, jeszcze 5 minut. Przełożyć do garnka z duszącą się potrawką, wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony drobno ser topiony, doprawić solą i ostrą papryką, ewentualnie podlać wodą, dusić jeszcze 10 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze