Przepis na sycącą, pachnącą i rozgrzewającą potrawkę z dynią w roli głównej. Potrawka to danie z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podanego w tym wywarze, czasem podprawionym zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną soku z cytryny. Znacznie rzadziej terminu „potrawka” używa się na określenie samego sosu powstałego podczas gotowania mięsa z warzywami. Dania potrawkowe to: potrawka z królika, z kurczaka, potrawka cielęca i kura w potrawce.
Składniki
- 1 mała dynia, najlepiej hokkaido
- 3 duże cebule
- 2 małe pomidory
- 5 ząbków czosnku
- łyżka suszonych grzybów leśnych
- 300g marchewki z groszkiem
- niewielka kolba kukurydzy
- koncentrat pomidorowy
- 100g serka topionego
- 1 mała polędwica wieprzowa
- masło i oliwa do smażenia
- curry
- sól
- ostra mielona papryka
- gałązka rozmarynu
- 100 ml białego wytrawnego wina
.
Sposób przygotowania
Mięso umyć i pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie z masłem, włożyć do garnka z grubym dnem, posolić, podlać winem, postawić na małym ogniu i najpierw pozwolić, by alkohol trochę odparował, potem wrzucić gałązkę suszonego rozmarynu, założyć pokrywkę i dusić. W tym czasie cebule pokroić w pół-krążki i zeszklić na maśle z oliwą, do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek – całość przełożyć do garnka z mięsem; dołożyć również marchewkę z groszkiem i kukurydzę wyskubaną prosto z kolby. Podlać wodą i dusić 10 minut, po czym dodać łyżkę suszonych grzybów oraz pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać. Dynię wyszorować, jeśli to hokkaido – nie trzeba obierać, jedynie wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną masła z oliwą, chwilkę podsmażyć, a następnie podlać 1/3 szklanki wody i dusić 10 minut. Zdjąć pokrywkę, doprawić dynię curry, wymieszać, dusić dalej, jeszcze 5 minut. Przełożyć do garnka z duszącą się potrawką, wszystko razem dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony drobno ser topiony, doprawić solą i ostrą papryką, ewentualnie podlać wodą, dusić jeszcze 10 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk