Smażony oscypek staje się ostatnio jednym z popularniejszych dań. Można je kupić na wielu imprezach plenerowych oraz bez problemu przygotować w domu. Oscypek w szałwiowej panierce to ciekawe połączenie smaków, które musisz spróbować.

Szałwia to niezwykłe zioło, które jednak najczęściej kojarzy się z pastą do zębów. Warto ją stosować w kuchni, gdyż daje bardzo ciekawy posmak. W połączeniu z mięsem wieprzowym daje posmak dziczyzny.

Liście szałwi zrywane przed okresem kwitnienia są używane do dziś jako przyprawa. Stosuje się ją jako dodatek do sałatek, mięsnych i drobiowych farszów, ciast i deserów. W Niemczech przyprawia się nią węgorza. Doskonale komponuje się z daniami, których składnikami są pomidory, kapusta i groch. Duże zastosowanie znalazła zwłaszcza w kuchni włoskiej.

Ma lekko gorzkawy smak, dlatego należy używać jej oszczędnie. Zbyt duża ilość nadaje potrawie nieprzyjemny zapach. Przez proces suszenia smak przyprawy nasila się. Suszona szałwia może być przechowywana do 3 lat w szczelnym opakowaniu. Po tym okresie traci swój zapach. Powinny jej unikać kobiety w ciąży. Jest także wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym z powodu zawartości olejków eterycznych.

Oscypek jest to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Obecnie spopularyzowany ogólnie w Polsce oraz w innych krajach Europy.

Te regionalne danie rodem z Podhala bardzo łatwo przygotować w domu. Dziś oscypek dzięki sklepom internetowym dostępny jest w całej Polsce, więc nie będzie problemu z zakupem. Ważne by kupować wyłącznie Prosto od Producenta.

.

Składniki:

  • oscypek
  • 10 listków szałwii
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 20 g mąki
  • 60 g kaszy manny
  • 80 g bułki tartej
  • konfitura z żurawiny
  • olej

.

Sposób przygotowania:

Czosnek i szałwię drobno siekamy i mieszamy z bułką tartą i kaszą manną. Jajka ubijamy z mąką. Oscypek kroimy na plastry, maczamy w jajku, a następnie panierujemy. Smażymy na oleju na złoto, odsączamy i podajemy z konfiturą z żurawiny.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze