Kapusta jest trochę jak koń: jaka kapusta jest każdy widzi. Jest to przecież jedna z najbardziej rozpowszechnionych i popularnych roślin w całej Polsce i chyba nie ma nikogo, kto by nie miał przyjemności jej spożywać. Wbrew pozorom jednak kapusta to nie taka prosta sprawa. Kapusta, nie zawaham się użyć mocnych słów, to roślina na miarę naszych możliwości!

Znamy aż 38 gatunków kapusty. W ‚stanie dzikim’ można ją spotkać od basenu Morza Śródziemnego po umiarkowane klimatycznie obszary Azji. Uprawia się ją prawie na całym świecie, bo nie potrzebuje zbyt wiele uwagi i zaangażowania człowieka, by dać solidny plon. Być może właśnie dlatego towarzyszy nam już kilka tysięcy lat! Pomijając oczywiście smak, wartości odżywcze oraz zdrowotne.

Kapustę wykorzystujemy zresztą na wiele sposób i nie każdy z nich jest związany tylko z kulinariami. Z kapusty tworzymy biopaliwa (rzepak), inne służą jako pożywienie dla hodowanych przez nas zwierząt a jeszcze inne dla… kwiatów. Sama nazwa kapusta trafiła do polszczyzny jako zapożyczenie z łaciny, od słowa caputium, czyli główka. Kapusta to również nazwisko, którego z powodzeniem używamy nad Wisłą. 

.

Kapuściana ferajna

Wielu z Was, zapewne z własnego doświadczenia wie, że kapusta jest jedną z tych życiodajnych roślin, które pomagają „na kaca”. Przy okazji leczy również choroby stawów i wszelkie możliwe guzy (w tym pomaga w walce z nowotworami). Jeśli będziemy spożywać jej dostatecznie dużo i w miarę regularnie pomoże nam poradzić sobie z anemią, podnieść odporność organizmu, zapewni piękne włosy, skórę i paznokcie.

Panie może zainteresować fakt, że ma naprawdę niewiele kalorii i co najważniejsze – jej pochodzenie jest mityczne! Swoje miejsce znalazła nawet w grackiej mitologii! Główki kapusty powstały z łez Likurga, legendarnego prawodawcy Sparty. Był to wynik kary jaka została nałożona na tego męża stanu przez boga wina, Bachusa, któremu Likurg zniszczył winnicę.

Jakby tego było mało: kapusta przewodzi całej ferajnie warzyw. Skoro czosnek jest cebulą, to kapustą są brokuły, kalafiory, kalarepy i brukselki. W Polsce kapustę lubimy podawać z golonką, kiełbasami lub w pierogach. Jest również bardzo często składnikiem wielu zup, co możecie sprawdzić choćby pod tym linkiem: przepisy z kapustą.

Jak już wspomniałem, kapusta nie zawiera wielu kalorii. Na 100g tej rośliny przypada zaledwie 40kcal. Co więcej, kapusta ma więcej witaminy C niż cytryna, zwłaszcza w głębie. Ma też sporo witamy B, A, E, K i rutyny. Znajdzie się też troszeczkę arsenu i o wiele więcej wapnia, magnezu i potasu. Zielone liście są bogate w kwas foliowy i żelazo, stąd warto je używać podczas przygotowywania potraw.

Bardzo zdrowy, choć mało popularny, jest sok z kapusty!  Nie tylko wzmacnia odporność, ale również niszczy wrzody żołądka. Wystarczy zapytać pierwszej lepszej szeptuchy co myśli o kapuście. Natychmiast odpowie, że usuwa również bóle reumatyczne i wspomaga leczenie ran. 

green-cabbage-212049_1280

.

Komentarze