Kapusta biała i czerwona

Mówi się, że biała odmiana kapusty przybyła na nasze tereny przywieziona przez Hunów i Mongołów. Bardzo szybko zadomowiła się na południu, w Grecji i Rzymie. Zwłaszcza w Wiecznym Mieście była uznawana za cudowny lek na wszystko, co (jak wskazuje poprzedni akapit) nie jest dalekie od prawdy. 

Jej czerwona krewniaczka pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego, a w Anatolii wciąż można znaleźć jej dziką odmianę. Choć nie dorównuje popularnością swojej białej siostrze, być może dlatego, że na szeroką skalę uprawiano ją dopiero od XVIII wieku, to i tak należy do tych niesamowitych roślin, którymi warto ubogacić nasze posiłki. 

A teraz ciekawostka. Biała kapusta jest tak popularna w naszym kraju, że ma nawet swoje święto. Na początku września, w miejscowości Charsznica w Małopolsce, wybiera się królową i króla kapusty! Podobne festiwale odbywają się choćby w Niemczech czy Stanach Zjednoczonych. 

I kolejna ciekawostka, tym razem o czerwonej kapuście. Postawmy jedno z tych pytań, które spędzają sen z powiek milionom: dlaczego czerwona kapusta jest czerwona? To pochodna działania antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, które mogą się poszczycić jeszcze jedną wartościową właściwością. Antocyjany są przeciwutleniaczami, które zwalczają wolne rodniki – jedną z głównych, jeśli nie najważniejszą, substancją odpowiedzialną za powstawania nowotworów. Te sprawy opisywał już na naszym portalu prof. Oszmiański w rozmowie na temat mętnych soków oraz chorób cywilizacyjnych. Warto przeczytać te materiały, bo uświadamiają one jak łatwo walczyć z rakiem i to siedząc przy stole. Tę zasadę opisał nie kto inny jak prof. Umberto Veronesi, co również jest godne przeczytania. Trzeba jednak przyznać, że czerwona kapusta to nie aronia, czyli zdrowotny odpowiednik bomby termonuklearnej.

Pozostaje pytanie z czym kapusta smakuje szczególnie dobrze? Czerwoną kapustę poleca się szczególnie do surówek, niezależnie czy będzie to kapusta gotowana, duszona czy kiszona. Rozkwit swojej popularności przeżywała w XIX wieku, stąd stare książki kucharskiej wspominają o niej nader często.  Dodawano ją do ptactwa i dziczyzny lub pieczonych mięs z ciemnym gęstym sosem. 

Kapusta biała to, obok ziemniaka i cebuli, składnik podstawowy, polskiej kuchni. Zarówno tej dawnej jak i współczesnej. Jej przechowywanie nie sprawia wielkich problemów, dlatego można ją spożywać przez cały rok. Podobnie jak czerwona może być wykorzystywana w surówkach i zupach. Jednak najbardziej popularnym sposobem wykorzystywania kapusty w Polsce jest bez wątpienia kapusta kiszona.

Starr_070730-7852_Brassica_oleracea_var._capitata

.

Komentarze