„Dobre produkty przetwórstwa mięsnego rozpoznaje się po charakterystycznym wyglądzie, po brzmieniu przy krojeniu i po degustacji. Sekret dobrego produktu regionalnego tkwi w rzemieślniczym charakterze jego produkcji, który dzięki smakom i trwałości nie pozwala o sobie zapomnieć.” Z Julianem Bielawskim, rzeźnikiem, wędliniarzem, właścicielem firmy „Koneser” oraz ekspertem sztuki kulinarnej rozmawia Anna Białka.
.
Określa Pan swoje produkty, jako produkty, po które się wraca i nigdy się o nich nie zapomina. W czym więc tkwi ich sekret?
„Koneser” jest producentem przetworów mięsnych tradycyjnych, lokalnych i regionalnych z mięs pozyskanych w Polsce z gospodarstw prowadzących ekologiczną produkcję rolną. Produkujemy wyroby wieprzowe oparte na świni złotnickiej białej, wołowe na mięsie Limousine lub Angus, jagnięce na bazie owcy wrzosówki, drobiu zagrodowego i dziczyzny strzelonej na mazowszu. Wyrób tradycyjny i lokalny charakteryzuje się tym, że produkcję jego rozpoczyna się od wyselekcjonowania odpowiednich elementów mięsa, następnie poddawany jest obróbce peklowania, formowania, pieczenia, wędzenia lub parzenia, macerowania długotrwałego w próżni w warunkach chłodniczych. Dobre produkty przetwórstwa mięsnego rozpoznaje się po charakterystycznym wyglądzie, po brzmieniu przy krojeniu i po degustacji. Sekret dobrego produktu regionalnego tkwi w rzemieślniczym charakterze jego produkcji, który dzięki smakom i trwałości nie pozwala o sobie zapomnieć.
.
Koneser posiada wiele certyfikatów i wyróżnień. Czy jest jakieś, które zapadło Panu szczególnie w pamięć?
W swojej 25-letniej działalności „Koneser” otrzymał wiele certyfikatów i wyróżnień m.in. Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, Złoty Medal Międzynarodowych Targów Polska Regionalia 2012 i 2013, zwycięstwo w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów, i wiele wiele innych. Szczególnym sentymentem darzymy zwycięstwo w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów otrzymaną za Polędwicę Kasztelańską, Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za półgęsek wędzony parzony. Przy odbieraniu tego wyróżnienia firma została również wyróżniona Medalem za Zasługi dla Rolnictwa, przyznanym i wręczonym przez Ministra Rolnictwa.
.
Z perspektywy czasu i doświadczenia – czy uważa Pan, że w kwestii mięsa i wędlin, kiedyś było lepiej, czy może właśnie gorzej? Mam tu na myśli chociażby ich jakość.
Odpowiadając na to pytanie z perspektywy czasu i doświadczenia uważam, że w latach minionych kwestia produkcji mięsa i wędlin była lepiej postrzegana z tytułu tradycyjnych technologii produkcji. Obecnie dodaje się dużo ulepszaczy i innych chemicznych dodatków, które mają wpływ na jakość produkowanych wyrobów.
.
Co w składzie wędlin powinno odstraszać konsumentów? Czego należy unikać?
Informacje o składzie wędlin nigdy nie powinny odstraszać konsumentów. Zawarte tam wiadomości powinny zawierać dane użytych substancji pomocniczych, ulepszaczy i konserwantów zgodnie z normami dopuszczającymi ich użycie. Na pewno nie cieszą się w rozumieniu konsumentów wszystkie preparaty zaczynające się na „E”.
.
Na co zwracać uwagę kupując produkty mięsne? Czy rzeczywiście jest tak, że im ładniej wędlina wygląda w sklepie tym bardziej naszpikowana jest chemią?
Tak jak już wcześniej wspomniałem dobry produkt poznaje się po barwie, brzmieniu przy krojeniu, na pewno można to stwierdzić na pierwszy rzut oka i potwierdzić degustacją produktu. Na pewno produkt naszpikowany chemią wyraźnie różni się od produktu tradycyjnego i lokalnego.
.
Które z mięs Polacy nabywają najczęściej? Czy jest to zależne od pór roku? (sezon grillowy, itp.)
Klienci zainteresowani są najczęściej nabyciem mięs pochodzących z dobrej tradycyjnej hodowli i kraju pochodzenia mięsa. W mojej firmie używane są mięsa tylko pozyskane w Polsce, starannie hodowane, bez użycia środków wspomagających szybki przyrost masy towarowej. Mięso hodowane tradycyjnie charakteryzuje się odpowiednim wyglądem i barwą, co jest bardzo łatwe do rozpoznania oraz jego zachowaniem podczas obróbki kulinarnej w gospodarstwie domowym.
.
Koneser powstał w roku 1991, niedługo więc będziecie Państwo obchodzić 25lecie. Czy z tej okazji przewidziane są jakieś atrakcje, nagrody czy konkursy dla klientów?
1 marca 2016 roku Firma będzie obchodzić swoje 25-lecie. Przez ten czas przeszła różne koleje losu i przemiany, zdobyła zaufanie u swoich klientów, postrzegana jest bardzo pozytywnie, jako rzetelna firma produkująca tradycyjne i regionalne przetwory mięsne.
Na pewno w okresie letnim będzie zorganizowane uroczyste spotkanie z dostawcami, odbiorcami (najlepszymi klientami naszej firmy). Na pewno nie pozostanie ten jubileusz bez echa. O szczegółach trudno w tej chwili mówić bo jest to długi czas na przygotowanie odpowiedniej formy i treści tego wydarzenia. Wszystkich miłośników dobrego jedzenia bardzo serdecznie zapraszamy do współpracy z naszą firmą.
.
Odwiedź naszą stronę internetową i przekonaj się, czym są prawdziwe wędliny: KLIKNIJ
.
Rozmawiała Anna Białka