Krem Karmelowy autorstwa szefowej kuchni Le Bistro Rozbrat Virginie Germain. Tylko na portalu Smaki z Polski

Nie trzeba już jechać do Paryża, by poczuć klimat typowego francuskiego bistro, z jego tradycyjnymi daniami, dobrym winem i nieformalną atmosferą. Na warszawskim Powiślu, wystartowała właśnie nowa restauracja – Le Bistro Rozbrat, w której właściciel, Alain Budzyk i szefowa kuchni, Virginie Germain postanowili przełamać stereotypy na temat francuskiej kuchni: wydumanej, drogiej i zarezerwowanej dla elit. Od stycznia lokal zaprasza gości do spróbowania m.in. policzków wieprzowych duszonych w czerwonym winie, domowego przysmaku „rillettes” czy waniliowego deseru „iles flottantes”. Zachęca także bogatym wyborem win produkowanych według tradycyjnych receptur, przez francuskich winiarzy-pasjonatów w niewielkich, ekologicznych winnicach.

 

Składniki:

  • litr mleka
  • 6 jajek
  • ½ laski wanilii
  • 200 g cukru
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka wody

 

Sposób przygotowania:

Cukier i wodę rozgrzewamy na wolnym ogniu aż do uzyskania jasnobrązowego karmelu, którym zalewamy następnie dno porcelanowych foremek (cienka warstwa). W osobnym rondelku zagotowujemy mleko, do którego dodajemy rozciętą laskę wanilii. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do delikatnego ostygnięcia. W tym czasie ucieramy cukier z jajkami na jednolitą, gładką masę. Pomału, cały czas mieszając, dolewamy do niej waniliowe mleko. Następnie masę wlewamy do foremek, w których będziemy zapiekać deser. Układamy je w tym celu w głębokiej blasze, do której wlewamy zimną wodę (powinna sięgać do 3/4 wysokości foremek). Deser pieczemy w kąpieli wodnej przez 35 minut w piecu rozgrzanym do 140OC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem, oddzielamy nożykiem krem od foremek i wykładamy na talerz poprzez przekręcenie foremki szybkim, zdecydowanym ruchem. Krem dekorujemy bitą śmietaną i listkiem mięty.

 

Le Bistro Rozbrat

Komentarze