Czosnek niedźwiedzi w kuchni (i nie tylko)
Świeży i pachnący dziki czosnek jest trudno dostępny, ale wart każdej chwili poświęconej na jego poszukiwanie. Liście dodaje się do wiosennych sałatek oraz zup. Prym wiodą w tym Rosjanie, którzy we wspomnianym okresie dodają go właściwie do wszystkiego (z nalewką włącznie – sprawdź przepis).
Popularne jest również zastosowanie czosnku jako głównego składnika… pesto (polecam przepis)! Na wschodzie zapieka się go również w cieście, a na zachodzie, czyli w Niemczech, bardzo popularna jest oliwa z czosnku niedźwiedziego (przepis).
.
.
Najłatwiej dostać suszony czosnek niedźwiedzi, znajdziemy go na wszelkiego rodzaju bazarach oraz targach. Firmy produkujące przyprawy prześcigają się w dostarczaniu najróżniejszych wariacji dzikiego czosnku. Nie polecam zbierania rośliny na własną rękę – jeśli okazałoby się, że się pomylimy i zbierzemy inną roślinę, można się bardzo poważnie zatruć.
Najlepiej przechowywać go w lodówce i co jakiś czas spryskać liście wodą – należy ułożyć go jak najluźniej, w przeciwnym wypadku szybko straci swoją świeżość.
.
.
Co ciekawe, z uwagi na piękne liście, czosnek niedźwiedzi bardzo często stosowano jako roślinę ozdobną – to świetny pomysł, bo kwitnie naprawdę przepięknie.
Nasz bohater świetnie nadaje się również na kanapki. Zresztą… można go dodawać do prawie wszystkich dań, jeśli oczywiście, lubimy jego smak.
.
Zastanawiam się czy i Wy stosujecie czosnek niedźwiedzi w swojej kuchni? Jeśli tak to w jaki sposób i do jakich dań? Jestem naprawdę bardzo ciekawa co z nim robicie!
.
Klaudia Bąk