Połączenie lekko ostrego, słodkiego i orzeźwiającego smaku to właśnie zupa krem z batatów. Nie wymaga zbyt wiele czasu, więc można ją szybko przygotować po pracy.
Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne i jednocześnie dostępne dla kupujących. Do Europy przybyły już w XVI wieku, jednak nie zyskały wówczas tylu zwolenników co ziemniaki. Dziś pojawiają się w wielu programach kulinarnych oraz przepisach. Jeśli interesuje Was właściwości, ciekawostki oraz historia tych warzyw, przeczytajcie nasz materiał: Bataty, czyli słodkie ziemniaki.
.
Składniki:
- 2 bataty
- 600 ml wywaru warzywnego
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- 1 mała cebula
- ostra papryka
- tymianek
- śmietanka
- natka pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy a następnie zalewamy wszystko wywarem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, wrzucamy kawałek startego imbiru, doprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 25 minut, aż wszystko zmięknie. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki.
.