Połączenie lekko ostrego, słodkiego i orzeźwiającego smaku to właśnie zupa krem z batatów. Nie wymaga zbyt wiele czasu, więc można ją szybko przygotować po pracy.

Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne i jednocześnie dostępne dla kupujących. Do Europy przybyły już w XVI wieku, jednak nie zyskały wówczas tylu zwolenników co ziemniaki. Dziś pojawiają się w wielu programach kulinarnych oraz przepisach. Jeśli interesuje Was właściwości, ciekawostki oraz historia tych warzyw, przeczytajcie nasz materiał: Bataty, czyli słodkie ziemniaki.

.

Składniki:

  • 2 bataty
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 mała cebula
  • ostra papryka
  • tymianek
  • śmietanka
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy a następnie zalewamy wszystko wywarem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, wrzucamy kawałek startego imbiru, doprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 25 minut, aż wszystko zmięknie. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki.

.

Komentarze