Żeberka z jabłkami to świetne połączenie mięsa wieprzowego oraz wspaniałych w smaku polskich jabłek.
Wspominałem już wcześniej, że okres PRL-u skłaniał do wymiany towarowej. Szczęśliwe osoby, które miały rodzinę lub znajomych na wsi. Tylko z trzeciej ręki można było zdobyć dobrej jakości mięso. Dlatego też na prawdziwą mięsną ucztę lud pracujący mógł pozwolić sobie tylko w niedzielą bądź święta.
Składniki:
- 1kg żeberek
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 jabłka
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- majeranek
- Ziele angielskie
- Musztarda
Sposób przygotowania:
Czysty osuszony płat żeberek wieprzowych nacieramy czosnkiem, przyprawami oraz musztardą dodajemy cebulę, tak przygotowane odstawiamy na 1-2 godziny ( najlepiej zrobić to dzień wcześniej i pozostawić w marynacie na całą noc). Porcjujemy mięso, smażymy na mocno rozgrzanym oleju, jabłka i cebulę kroimy delikatnie doprawiamy majerankiem i przyprawami. Usmażone żeberka wkładamy do rondla przekładając jabłkami i cebulą. Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 °C około 2 godzin. Sok z jabłek sprawi, że żeberka skruszeją a mięso będzie samo odchodzić od kości.
Świetnym dodatkiem do tej mięsnej uczty będzie kiszona kapusta zasmażana bądź ogórek kiszony.
Smacznego!
Maciej Kasprzak