Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i wiedzą o tym wszyscy. Jeśli nie masz pomysłu, jak zachęcić siebie i najbliższych do wprowadzenia jej do swojej diety – zacznij od tego przepisu!

Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminom C i A – naturalnym przeciwutleniaczom – wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów. Jadalne owoce głównie do spożycia na surowo, ale również na przetwory (dżemy, kompoty). 100 g owocu dostarcza 40 kilokalorii. ‚

Z liści otrzymuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

.

Składniki

  • 3 małe jajka
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 200g kaszy jaglanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy
  • 5 mandarynek

.

Sposób przygotowania

Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Staje miksując, dodajemy szczyptę soli, potem stopniowo 100g cukru i żółtka. Dolewamy roztopione i wystudzone masło, mieszamy z połową mandarynek, które trzeba wcześniej wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką, proszkiem do pieczenia, kaszą jaglaną prosto z pudełka oraz aromatem cytrynowym. Mieszamy drewnianą łyżką, wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 45 minut w standardowych 180 stopniach. Gdyby ciasto zaczęło się przypalać z wierzchu, należy je przykryć papierem do pieczenia i piec dalej. Pozostałą część startych mandarynek wkładamy do rondla po rozpuszczonym maśle, stawiamy na małym ogniu, wsypujemy pozostałe 100g cukru, mieszamy do czasu, aż powstanie nam gęsty syrop. upieczone ciasto polewamy sporządzonym syropem. Można wcinać nawet na ciepło, jest przepyszne! :) i jakie zdrowe!

.

Smacznego!

Robert Gania

Komentarze