Jak podają materiały źródłowe przekąska pochodzi z przełomu XIX i XX wieku. Od kilkudziesięciu lat wśród osób z „czarnym humorem” przysmak przybrał nową nazwę a mianowicie trupi miodek. W Warszawie mówi się na niego pańska skórka i pod tą nazwą został w roku 2008 zarejestrowany jako produkt tradycyjny. Kupuje się go zwykle w okolicach cmentarzy w dniu Wszystkich Świętych, dniu Zadusznym oraz czasami po kościołami podczas odpustów.
Miodek turecki był przysmakiem dzieci. Przed wojną można było go kupić prawie na każdej ulicy. Dziś wzbudza wiele kontrowersji. Powstają pytania gdzie został zrobiony? Przez kogo? Czy zachowano przy tym odpowiednie zasady higieny? Jedno jest pewne, że należy go spróbować, by posmakować w dawnych smakach.
.
Składniki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- pół płaskiej łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
.
Sposób przygotowania
Cukier wolno karmelizujemy aż zrobi się biały. Dodajemy cukier waniliowy i chwile jeszcze gotujemy. Następnie dodajemy sodę. Ponownie przez chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i wlewamy miód. Wszystko należy dokładnie wymieszać i przelać na blachę, gdzie masa stwardnieje. Rozłupujemy na kawałki i podajemy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura