No cóż, dlatego że mi kupione w naszych „popularnych” sklepach wędliny nie smakują. Są robione w dość dziwny i nienaturalny sposób,zawierają pełno ulepszaczy i konserwantów. Czytając etykiety w sklepach zastanawiające jest co prócz mięsa znajduję się w takiej szynce skoro zawartość mięsa wynosi 50 %.

 
Do połowy lat 90-tych używanie MOM – mięsa drobiowego odkostnionego –  w produktach mięsnych drobiowych w Polsce  było zabronione, obecnie stosowanie MOM-u jest dozwolone i używane często przez producentów. Najbardziej podoba mi się „wędzenie szynek” płynem oraz „odświeżanie” czyli mycie nieświeżych produktów. Wolę kupić mięso ze sprawdzonego źródła i zrobić wędliny na kanapki w domu. Co potrzebujemy oprócz mięsa ? niczego skomplikowanego, ulubione przyprawy i olej. Wystarczy natrzeć mięso zrobioną marynatą składającą się z mieszanki oleju i przypraw, zostawić na noc i upiec w piekarniku. Tak przygotowane mięso utrzymuje nam długo świeżość i naprawdę super smakuje. Mięso możemy również nadziać morelą lub suszoną śliwką, pomidorami suszonymi z zalewy lub boczkiem. Zachęcam Was do wypróbowania. Na pewno Wam zasmakuje i będziecie mieli pewność, że jecie coś zdrowego i pozbawionego chemii.
 
Możemy także poszukać wędlin i szynek robionych w sposób tradycyjny u lokalnych wytwórców, którzy do zrobienia takich produktów używają naturalnych składników, a szynki i wędliny są wędzone w prawdziwych wędzarniach i z najlepszej jakości mięsa. Znam wiele osób, które mają wędzarnie i kultywują tradycyjny sposób wytwarzanie wędlin, takie wyroby smakują rewelacyjnie bo mają duszę.
 
Ja dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pieczone mięso na kanapki ze schabu i kurczaka.
.

Składniki

– 1 kg schabu bez kości

– 2 filety z kurczaka

– olej – 4 łyżki

– 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

– suszone oregano, bazylia, majeranek po 1 łyżeczce

– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

– szczypta pieprzu

– szczypta soli

– pół łyżeczki curry

– szczypta czubricy czerwonej

.

Sposób przygotowania

Schab i filet myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy cztery łyżki oleju i dodajemy przyprawy i musztardę, ma nam wyjść gęsta  marynata.

Smarujemy nią mięso ze wszystkich stron i chowamy do pojemnika na noc do lodówki.

Następnie układamy mięsa w brytfance lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni grzanie – termoobieg. Musimy w miedzy czasie przełożyć mięsa na drugą stronę, aby ładnie i równomiernie się przyrumieniły.

Jak odkryjemy pokrywkę i zauważymy dużo płynu w naczyniu należy się go pozbyć zostawiając niewielką ilość na dnie.

Po upieczeniu mięsa odkładamy do wystudzenia. Mięsa muszą odpocząć.

Kroimy na plastry i jemy na kanapki lub z sosami, musztardą, chrzanem.

.

Smacznego :-)

Marzena Szkodzińska

Komentarze