Idealna na świetna nalewka mandarynkowa poza świetnym smakiem i zapachem ma właściwości zdrowotne. Pomaga zwalczać przeziębienie i grypę. Jest skuteczna przy leczeniu miażdżycy oraz wątroby.

Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminom C i A – naturalnym przeciwutleniaczom – wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów.
jadalne owoce głównie do spożycia na surowo, ale również na przetwory (dżemy, kompoty). 100 g owocu dostarcza 40 kilokalorii.

Z liści otrzymuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym o składzie

.

Sposób przygotowania

  • 1 kg mandarynek
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 200 g cukru

.

Składniki

Owoce obieramy, wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc, co jakiś czas potrząsając. Zlewamy nalew i zasypujemy owoce cukrem. Zostawiamy na 3 tygodnie. Pamiętajmy o potrząsaniu by cukier się rozpuścił. Alkohol łączymy z powstałym syropem i odstawiamy na tydzień by wszystko dobrze się wymieszało. Filtrujemy i przelewamy do butelek, które powinny leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu około 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze