Idealna na świetna nalewka mandarynkowa poza świetnym smakiem i zapachem ma właściwości zdrowotne. Pomaga zwalczać przeziębienie i grypę. Jest skuteczna przy leczeniu miażdżycy oraz wątroby.
Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminom C i A – naturalnym przeciwutleniaczom – wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów.
jadalne owoce głównie do spożycia na surowo, ale również na przetwory (dżemy, kompoty). 100 g owocu dostarcza 40 kilokalorii.
Z liści otrzymuje się olejek eteryczny, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym o składzie
.
Sposób przygotowania
- 1 kg mandarynek
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 200 g cukru
.
Składniki
Owoce obieramy, wrzucamy do słoja, zalewamy alkoholem i odstawiamy na miesiąc, co jakiś czas potrząsając. Zlewamy nalew i zasypujemy owoce cukrem. Zostawiamy na 3 tygodnie. Pamiętajmy o potrząsaniu by cukier się rozpuścił. Alkohol łączymy z powstałym syropem i odstawiamy na tydzień by wszystko dobrze się wymieszało. Filtrujemy i przelewamy do butelek, które powinny leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu około 6 miesięcy.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura