Pietruszka jest najczęściej traktowana jako zwykłe, codzienne warzywo. Mało kto wie, że przygotowana na jej bazie nalewka pietruszkowa zawiera wiele właściwości zdrowotnych.
Pietruszka w polskie kuchni obecna jest na co dzień, jednak nie myślimy o niej jako o warzywie, które może pomóc nam ze zdrowiem. A jednak, co ciekawe nalewka ma działanie działa zdrowotne m.in. moczopędnie, pomaga w chorobach pęcherza, a także zwiększa metabolizm.
Świeże liście pietruszki są bardzo pożyteczne i mogą być używane jako składnik zdrowej diety. Korzeń pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym ziołem łagodzącym bóle miesiączkowe. Pietruszka zwyczajna jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne i żelazo. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.
Należy pić 3 razy dziennie po 2 łyżki.
.
Składniki:
- 50 g korzenia pietruszki
- 0,7 l białego wina
- 50 ml 70% spirytusu
.
Sposób przygotowania:
Pietruszkę należy zmiksować w blenderze (byle nie za drobno), a następnie wrzucić do słoja. Zalewamy połową wina, spirytusem i odstawiamy na godzinę. Dolewamy resztę wina, zamykamy i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu. Filtrujemy i przlewamy do butelki.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura