Naleśniki były prawdopodobnie znane już w starożytności, choć Włosi twierdzą, że powstały we Florencji. Obecnie spotkać je można praktycznie na całym świecie, a w niektórych krajach stały się jednym z ważnych elementów kuchni narodowej. Dla przykładu typowym daniem śniadaniowym w Kanadzie są właśnie naleśniki z syropem klonowym.
Bryndza jest to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie.
Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie. Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy. Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.
Bryndza ma intensywny, relatywnie słony smak.
Naleśniki z bryndzą to polska, regionalna wersja, którą polecamy osobom, które uwielbiają sery zagrodowe oraz wolą potrawy słone niż słodkie.
.
Składniki:
- 4 naleśniki
- 120 g bryndzy
- szczypiorek
- starty ser
- masło
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
-bryndzę przyprawiamy solą oraz pieprzem
-dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy
-masą smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony
-podsmażamy na maśle, posypujemy startym serem i podajemy.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk