Naleśniki były prawdopodobnie znane już w starożytności, choć Włosi twierdzą, że powstały we Florencji. Obecnie spotkać je można praktycznie na całym świecie, a w niektórych krajach stały się jednym z ważnych elementów kuchni narodowej. Dla przykładu typowym daniem śniadaniowym w Kanadzie są właśnie naleśniki z syropem klonowym.

Bryndza jest to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie.

Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie. Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy. Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.

Bryndza ma intensywny, relatywnie słony smak.

Naleśniki z bryndzą to polska, regionalna wersja, którą polecamy osobom, które uwielbiają sery zagrodowe oraz wolą potrawy słone niż słodkie.

.

Składniki:

  • 4 naleśniki
  • 120 g bryndzy
  • szczypiorek
  • starty ser
  • masło
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania:

-bryndzę przyprawiamy solą oraz pieprzem

-dodajemy posiekany szczypiorek i dokładnie mieszamy

-masą smarujemy naleśniki i zwijamy w rulony

-podsmażamy na maśle, posypujemy startym serem i podajemy.

 .

Smacznego!

Klaudia Bąk

 

Komentarze