Ziołowa nalewka ma bardzo ciekawy gorzkawy smak i świetnie pasuje jako dodatek do mięsnych dań. Dodatkowo pomaga na problemy żołądkowe.

Nalewka ma ciekawy gorzkawy smak oraz zielonkawobrunatny kolor. Nalewkę należy podawać lekko schłodzoną.

Rozmaryn sięga swą historią czasów starożytnych, kiedy używany był przez Egipcjan, Greków i Rzymian podczas ceremonii religijnych jako składnik kadzideł. Uważano go wówczas za święte ziele, którym dekorowano marmurowe posągi. Studenci nosili girlandy z rozmarynu, który miał stymulować pamięć i umysł. Był także elementem ślubnych wiązanek, również w późniejszych wiekach.

Rozmaryn stosowany jest w kuchni w postaci świeżej i suszonej. Można użyć całą gałązkę rozmarynu, pojedyncze listki, a suszone również zmielić. Ze względu na bardzo wysokie właściwości aromatyczne świeżego rozmarynu stosujemy dość oszczędnie. Suszony jest łagodniejszy.

.

Składniki:

  • 1 l wódki
  • 50 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • 50 g pędów kwitnącego rozmarynu
  • starta skórka z cytryny
  • 5 g kolendry

.

Sposób przygotowania:

Rozmaryn, kolendrę oraz skórkę z cytryny wrzucamy do słoja, zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie. Z wody i cukru robimy syrop. Nalewkę filtrujemy i łączymy z syropem. Odstawiamy na na kolejne 2 tygodnie, po czym przelewamy do butelek, które umieszczamy w ciemnych i chłodnym miejscu na minimum 6 miesięcy.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze