Jemioła jak się okazuje ma dużo właściwości zdrowotnych. Możemy z niej przygotować nalewkę, którą pijąc regularnie wzmacniamy swój organizm.

Nalewkę poleca się dla osób cierpiących na nadciśnienie i miażdżycę. Poprawia pracę serca, wspomaga organizm w walce z nowotworem oraz pobudza przemianę materii

Jemioła to zielony kulisty krzew, który rośnie na drzewach. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować. Ale warto też poznać i wykorzystać lecznicze właściwości jemioły pospolitej. Preparaty z jemioły stosuje się głównie w leczeniu nadciśnienia i miażdżycy, a także przy dolegliwościach wywołanych menopauzą.

Jemioła od najdawniejszych czasów uważana była za roślinę wyjątkową, oddawano jej boską cześć oraz składano ofiary. Jemiołę, jej właściwości lecznicze i występowanie jako pierwszy opisał Teofrast, uczeń Arystotelesa. W Europie przez bardzo długi czas uważano ją za najskuteczniejszy lek przeciw epilepsji – zwłaszcza jemiołę rosnącą na dębach.

W Japonii natomiast przyrządzano z niej lek przeciw niepłodności kobiet. Współcześnie jemioła ma nieco inne zastosowanie.

Lektyny, polisacharydy, alkohole cukrowe, aminokwasy,  awonoidy,  tosterole, peptydy to najcenniejsze składniki jemioły. Ich ilość zależy od tego, na jakim drzewie roślina pasożytuje. Ale ten bogaty zestaw cennych substancji sprawia, że jemioła ma różnorodne właściwości.

 .

Składniki:

  • 50 g ziela jemioły
  • 10 g liści melisy
  • 1 l wytrawnego czerwonego wina
  • 0,2 l spirytusu

.

Sposób przygotowania:

Do słoja wrzucamy jemiołę i melisę. Zalewamy czerwonym winem i spirytusem. Odstawimy na 2 tygodnie w ciepłym i słonecznym miejscu, co jakiś czas potrząsając. Następnie filtrujemy i przelewamy do butelek.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze