Do trunku możemy wykorzystać różnego rodzaju orzechy: laskowe, ziemne, czy też włoskie. Nalewka z orzechów laskowych świetnie smakuje, a do tego wspomaga pracę mózgu.
Leszczyna to krzew, który należy do rodziny brzozowatych i, jak już pisałam, w stanie dzikim można go spotkać w Europie, Azji Mniejszej i na Kaukazie. Nie wielu jednak wie, że występuję zarówno na terenach nizinnych, jak i w górach do wysokości ok. 1300 m.n.p.m. Krzewy osiągają do 5 m wysokości, ich gałęzie są wzniesione i tworzą szeroką oraz gęstą koronę. Leszczyna kwitnie od lutego do kwietnia, a zatem bardzo wcześnie. Następnie wydają z siebie orzechy w zdrewniałych skorupkach o jasnobrązowym kolorze. Owoce dojrzewają od września do października i potocznie nazywane są orzechami laskowymi!
Leszczyna trafiła do Europy w Średniowieczu. Sprowadzono ją z Kaukazy do klasztoru Zell, skąd rozpowszechniła się w całej Europie, a nazywano ją Zellerówką.
.
Składniki
- 0,5 kg orzechów laskowych
- 0,4 l spirytusu
- 0,1 l wody
- 3 goździków
- 20 g cynamonu
- skórka z pomarańczy
- 100 g cukru
- 100 ml wody
.
Sposób przygotowania
Orzechy obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do słoja. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy. Nalewkę filtrujemy. Orzechy wyrzucamy, a do spirytusu dodajemy goździki, cynamon i skórkę z pomarańczy. Odstawiamy na tydzień, a następnie filtrujemy. Z wody i cukru robimy syrop i łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy i ponownie filtrujemy. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 6 miesięcy.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk