Owoce czarnego bzu są bardzo smaczne i świetnie nadają się na nalewkę, która pomaga m.in. uśmierzyć gorączkę oraz usunąć toksyny z organizmu.

Czarny bez jest bardzo ciekawym owocem. Słowianie wierzyli, że kiedy drzewo czarnego bzu rośnie w pobliżu domu tzn., że w domu znajdują się stwory. W starożytnym Rzymie traktowane było jako drzewo życia. Obecnie owoce nie są tak popularne jak kiedyś, lecz warto je wykorzystywać w kuchni.

Nalewka z czarnego bzu oczyszcza organizm, działa moczopędnie i zwalcza gorączkę. Poza tym usuwa toksyny z organizmu, dlatego zaleca się podawać ją do posiłków.

.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 350 g cukru

.

Sposób przygotowania:

Owoce oczyszczamy z ogonków i wrzucamy do słoja. Zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc, co jakiś czas potrząsając. Po tym czasie przelewamy  alkohol do innego naczynia i zamykamy. Do owoców wrzucamy cukier, przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsamy. Po kilku dniach owoce wypuszczą syrop, który mieszamy z alkoholem. Przelewamy do butelek i odstawiamy na rok w ciemne i chłodne miejsce.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze