Dieta, w której człowiek pozbawia swój organizm składników pochodzenia zwierzęcego staje się coraz bardziej modna. Tak jak wszystkie sposoby odżywiania również w przypadku wegetarianizmu i weganizmu konieczne jest odpowiednie zbilansowanie posiłków. Nie zawsze jednak jest na to czas i chęci. Znacznie lepiej jest jednak przygotować się do zmiany sposobu odżywiania i zainteresować się różnorodnymi produktami.

Wbrew pozorom styl odżywiania, który wybierają wegetarianie i weganie nie wymaga wielogodzinnego przygotowania dań, suplementacji leków i ciągłych wizyt u lekarza. Wszystko jest kwestią odpowiedniego przygotowania swojej kuchni i umysłu na nowe smaki oraz zapachy. Przeciwnicy diet roślinnych jako swój główny argument przyjmują ogromne niedobory witaminowe i ciągłe osłabienie osób tak się odżywiających. Nowa moda na łączenie biegania i weganizmu obrazuje jak w ogromnym błędzie są wszyscy przeciwnicy osób niespożywających mięsa.

.

Kremy z warzyw

Polskie warzywa są idealną odpowiedzią na wszelkie niedobory witaminowe. Każdy posiłek odpowiednio przygotowany może stanowić dzienną porcję minerałów i innych dobroczynnych składników odżywczych. Najłatwiejszą do przygotowania i najsmaczniejszą alternatywą dla rosołu są kremy z warzyw.

Do takich dań najlepiej użyć marchwi, pietruszki, buraka, włoszczyzny i chociażby dyni piżmowej. Po ugotowaniu w wodzie wystarczy warzywa zetrzeć na jednolitą masę, doprawić i podawać. Marchew jest bardzo dobrym źródłem karotenu, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie oczu i układu odpornościowego. Poza tym barwnik zawarty w tym warzywie pozwala cieszyć się opalenizną na dłużej. Dzięki burakom osoby z niedoborem żelaza poczują się lepiej i odzyskają siły. Dostępne przez cały rok zapewnią nam odpowiednią ilość kwasu foliowego i wielu pierwiastków mineralnych jak wapń, potas, mangan, fluor, chlor i sód. W towarzystwie innych warzyw, jak i samotnie smakują tak samo wyśmienicie.

.

Zbyt mała ilość tłuszczu

U osób, które spożywają mało tłuszczu, którymi mogą być weganie i wegetarianie problemem może być wchłanialność witamin z grupy A, D, E, K.  Bataty, czyli słodkie ziemniaki, zawierają najwięcej witaminy E i mogą skutecznie uzupełnić jakiekolwiek jej minimalne niedobory. Ważna w naszym organizmie jest witamina K, która implikuje odpowiednią krzepliwość krwi. Jednak wydawałoby się mogło, że trudno ją dostarczyć do naszego organizmu gdy nie spożywamy jajek, jogurtów i mięsa. Witaminę K znajdziemy w zwykłych ziemniakach, brokułach i szpinaku. Warto zadbać o nie w diecie, ponieważ niedobór witaminy K może powodować niedokrwistość i problemy z gojeniem się ran.

.

Równowaga wody w organizmie

Gdy nagle zmieniamy swój sposób żywienia możemy narazić się na zachwianie równowagi płynów w organizmie. Zbawienne mogą okazać się szparagi, które przez  zawartości inuliny usprawniają pracę nerek. Substancja ta jest również naturalnym probiotykiem i potęguje wzrost bakterii jelitowych niezbędnych do prawidłowej perystaltyki jelit i funkcjonowania całego układu pokarmowego. Szparagi warto spożywać nie tylko przy diecie roślinnej, smakują świetne jako zupy i przetwory o różnych porach roku.

.

Legenda w walce z chorobami

Właściwości lecznicze czosnku stały się legendarne. Wykorzystywany w medycynie ludowej oraz wielu kuchniach świata nie bez przyczyny zasłużył na swoją sławę. Jednak pełen wartości odżywczych jest tylko czosnek pochodzący z Polski. Wszelki sprowadzany z Dalekiego Wschodu traci w transporcie swoje wartości i zdecydowanie jest mniej aromatyczny. Wegetarianie i weganie dzięki czosnkowi będą mogli wzbogacić swoje posiłki o niezwykły aromat. Warzywo to idealnie zadba o nas w czasie jesieni  gdy wszędzie mnożą się wirusy. Spożywanie go skutecznie zahamuje powstawanie bakterii i zwiększy odporność. Często po odstawieniu z diety mięsa pewne osoby skarżą się na częste chorowanie i osłabienie naturalnych mechanizmów obronnych. Czosnek będzie na to odpowiedzią.

.

Dobre = z Polski

Wszelkie warzywa dostarczane w ilościach odpowiednich do wieku, wagi i poziomu wysportowania będą miały dobroczynny wpływ na zdrowie. Osoby będące na diecie roślinnej mają prawie nieograniczone ilości możliwości na stworzenie pełnowartościowych posiłków. Warto pamiętać o tym, by włączać do diety warzywa wyhodowane w Polsce, które nie tracą swych wartości odżywczych i minerałów niezbędnych dla wszystkich, nie tylko wegan i wegetarian.

.

Opracowana Anna-Maria Stachowska

Komentarze