Według Światowej Organizacji zdrowia spożywamy za dużo soli. Jednak Bogdan Gawryłkiewicz, właściciel PPH Manavita pokazuje, że nie taka sól straszna jak ją malują.

.

Kiedy zaczęto wydobywać sól? Jaka jest jej historia?

Sól ma historię dłuższą niż ludzkość. „Nic nie jest równie potrzebne jak sól i słońce”- napisał w encyklopedii „Entymologarium”, żyjący na przełomie VI i VII w. Izydor z Sewilii. A Jezus syn Syracha w biblijnej Księdze Mądrości Syracha ok. 200 lat p.n.e. pisze: „Rzeczy pierwszej potrzeby dla życia człowieka to: woda, ogień, żelazo i sól, mąka pszenna, mleko i miód, krew winogron, oliwa i odzienie”. Sól towarzyszy człowiekowi od zawsze. Dzielenie się chlebem i solą, stało się symbolem przymierza. W Republice Rzymskiej grudkami soli wypłacano żołd legionistom. Najpierw soli szukano nad morzami. Znacznie później zaczęto ja wydobywać z ziemi, budując kopalnie, takie jak w Wieliczce.

 .

Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że Polacy jedzą za dużo soli. Czy da się ustalić jak dużo jej zjadamy? Czasem nie mamy świadomości, że przecież sól znajduje się także w wielu produktach, które codziennie spożywamy.

Instytut Żywienia i Żywności w Warszawie na podstawie wieloletnich badań stwierdził, że w Polsce spożywamy dziennie około trzy razy więcej soli niż przewidują to normy ustalone przez Światową Organizację Zdrowia – spożywamy 15g zamiast 5-7 g. Pięć gram soli to w przybliżeniu płaska łyżeczka od herbaty. Producenci żywności podają na opakowaniach zawartość sodu. Pięć gram soli kuchennej to ok. dwa gramy sodu. Prawdą jest, że sól znajduje się w gotowych produktach. Sporo soli jest w wędlinach, serach i twarożkach. Ale statystyczny Polak najwięcej soli zjada w… chlebie. Potem dopiero są ziemniaki, zupy i kasze.

 .

Państwa sól określana jest jako dietetyczna. Co w jej składzie jest takiego, co odróżnia ją od pozostałych soli na rynku?

Przede wszystkim, w naszej soli 30% sodu zastąpione jest potasem – stąd nazwa- „Sól Niskosodowa Magdisol”, a według obowiązującej unijnej nomenklatury „Sól o obniżonej zawartości sodu Magdisol”. Jest ona przeznaczona do powszechnego użytku, zastępując sól kuchenną – tak kamienną, warzoną , jak i modne dzisiaj sole: morską, himalajską itp.

Sól Manavita
W dietetycznej soli Magdisol ok. 30% sodu zastąpiliśmy potasem, dodaliśmy dużą porcję magnezu, który oprócz własności zdrowotnych zapobiega zbrylaniu soli, oraz dodaliśmy niezbędny dla życia jod. Fot. magdisol

Ponadto w jej składzie znajduje się duża dawka ”pierwiastka życia”- magnezu i jodu.

Przy okazji: sole morskie zawierają dużo zanieczyszczeń, a sól himalajska zawiera całą tablicę pierwiastków, również szkodliwych dla organizmu jak : ołów, kadm, rtęć. Natomiast ilość mikroelementów korzystnych dla organizmu człowieka w solach kamiennych jest tak niewielka, że trzeba by tę sól jeść łyżkami, by w ten sposób zaspokoić nasze zapotrzebowanie w mikroelementy – nie tędy droga.

Sól kamienną polecam do kiszenia. Jest niezastąpiona ze względu na obojętny odczyn roztworu soli kamiennej, ułatwiający kiszenie.

Wracając do pytania – w dietetycznej soli Magdisol ok. 30% sodu zastąpiliśmy potasem, dodaliśmy dużą porcję magnezu, który oprócz własności zdrowotnych zapobiega zbrylaniu soli, oraz dodaliśmy niezbędny dla życia jod.

Ten właśnie skład odróżnia sól Magdisol od pozostałych soli na rynku.

 

Jakie są korzyści ze stosowania właśnie Państwa soli?

Ograniczone spożycie sodu pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, a zamiana sodu na potas pomaga w utrzymaniu równowagi sodowo-potasowej naszego organizmu. Dążenie do tej równowagi jest bardzo ważne nie tylko przy nadciśnieniu, ale wielu lekarzy, np. dr Max Gerson uważa, że u podstaw chorób rakowych leży zachwianie równowagi sodowo-potasowej na poziomie komórkowym.

„Sól Niskosodowa Magdisol” – zmniejsza ryzyko takich chorób jak: nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, udar mózgu, rak żołądka, marskość wątroby i inne. Czytamy o tym w wielu publikacjach między innymi prof. dr medycyny – Andrzeja Śliwowskiego z Kliniki CMKP w Warszawie.

,

Dalsza część wywiadu

Komentarze