Paszteciki są potrawą typową dla rejonów Szczecina. To właśnie tam nadziewane mięsem, pieczarkami czy kapustą ciasto drożdżowe uważane jest za prawdziwy przysmak. 22 grudnia 2010 pasztecik szczeciński został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Nasz pasztecik różni się nieco od tego tradycyjnego ale jest równie smaczną i szybką do przygotowania przekąską. Przekonajcie się sami jak proste i tanie jest wykonanie pasztecików!

.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 25 dag margaryny
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło

.

Sposób przygotowania:

-margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Do podgrzanego wcześniej mleka wkładamy drożdże  i także je rozpuszczamy.

-do miski wsypujemy mąkę i wlewamy ostudzoną nieco margarynę oraz mleko. Doprawiamy solą do smaku. Wyrabiamy ciasto i zawijamy je w czystą ściereczkę.

-do zlewu wlewamy zimną wodę i wkładamy do niej ściereczkę z ciastem i zostawiamy do momentu, w którym ciasto będzie unosić się na wodzie.

-w tym samym czasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.

-wyjmujemy ciasto z wody i odwijamy ściereczkę. Na posypany mąką blat wykładamy ciasto i wałkujemy.

-rozwałkowane ciasto dzielimy na dwie podłużne części i rozkładamy na nich podsmażone wcześniej pieczarki.

-zawijamy ciasto w podłużne ruloniki i kroimy na małe części. Paszteciki układamy na blaszce i pieczemy ok. 20 min. Paszteciki możemy posypać ulubionymi ziołami np. kminkiem.

.

Upieczone paszteciki możemy podać osobno lub z barszczem ukraińskim.

Za przepis i wskazówki jak przygotować paszteciki serdecznie dziękujemy pani Elżbiecie Ryksej ze Szczecina.

Smacznego!

Komentarze