Piernik kojarzony jest ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ten przepis sprawdza się w każdej sytuacji, przede wszystkim dlatego, że robi się go – jak sama nazwa wskazuje – w tempie ekspresowym.
Największą zaletą tego ciasta jest to, że robi się go naprawdę błyskawicznie. Nasz piernik był świeży jeszcze przez długi czas po upieczeniu, a jego smak był cudownie czekoladowy. Świetnie komponują się z nim również włoskie orzechy i rodzynki.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 2 i ½ szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 3 duże jajka
- 1-2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka cynamonu*
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- ¼ łyżeczki kardamonu
- (zamiast przypraw można dodać 2 łyżki przyprawy do piernika)
- 100 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
Polewa:
- Gorzka czekolada(tabliczka)
- Mleko
Zamiast przypraw można dodać przyprawę do piernika
Sposób przygotowania:
Cukier i jajka miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę, przyprawy i kakao. Wszystko razem miksujemy, następnie dodajemy cukier i płynny miód, mleko, dżem i olej. Wszystko razem ponownie miksujemy. Do masy wrzucamy rodzynki i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto najlepiej wylać na blachę tzw. keksówkę, wtedy piernik jest większy i wyższy. Piernik pieczemy ok. 50-60 min. Należy sprawdzić patyczkiem, czy nie jest zbyt wilgotny. Temperatura pieczenia: 70-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg). Piernik można polać polewą. My proponujemy kupić najtańszą gorzką czekoladę i rozpuścić ją w garnuszku w małej ilości mleka, aby się nie spaliła i polać nią piernik.
Katarzyna Zarówna