Piernik kojarzony jest ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak ten przepis sprawdza się w każdej sytuacji, przede wszystkim dlatego, że robi się go – jak sama nazwa wskazuje – w tempie ekspresowym.

Największą zaletą tego ciasta jest to, że robi się go naprawdę błyskawicznie. Nasz piernik był świeży jeszcze przez długi czas po upieczeniu, a jego smak był cudownie czekoladowy. Świetnie komponują się z nim również włoskie orzechy i rodzynki.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu*
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • (zamiast przypraw można dodać 2 łyżki przyprawy do piernika)
  • 100 g  rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów

Polewa:

  • Gorzka czekolada(tabliczka)
  • Mleko

Zamiast przypraw można dodać przyprawę do piernika

 

Sposób przygotowania:

Cukier i jajka miksujemy. Dodajemy mąkę, sodę, przyprawy i kakao. Wszystko razem miksujemy, następnie dodajemy cukier i płynny miód, mleko, dżem i olej. Wszystko razem ponownie miksujemy. Do masy wrzucamy rodzynki i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto najlepiej wylać na blachę tzw. keksówkę, wtedy piernik jest większy i wyższy. Piernik pieczemy ok. 50-60 min. Należy sprawdzić patyczkiem, czy nie jest zbyt wilgotny. Temperatura pieczenia: 70-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg). Piernik można polać polewą. My proponujemy kupić najtańszą gorzką czekoladę i rozpuścić ją w garnuszku w małej ilości mleka, aby się nie spaliła i polać nią piernik.

Katarzyna Zarówna

Komentarze