Jesteście Państwo producentem nie tylko pierogów, ale także krokietów, naleśników, czy klusek. Do niedawna na piedestale stała kuchnia włoska, czy chociażby fast-foody…

Niestety wzięło się to z braku czasu. W dzisiejszych czasach coraz więcej pracujemy, jesteśmy obarczeni nadmiarem obowiązków, dlatego wygodniej jest nam posiłkować się tego typu półproduktami. Nieraz jest to wynikiem braku czasu, a nieraz po prostu nie chce nam się gotować i wolimy zjeść coś na szybko, co raczej nie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Powinniśmy się opamiętać chociażby ze względu na choroby, czy otyłość.

Zachłysnęliśmy się wolnością, również w branży gastronomicznej. Wiele rzeczy było dla nas nowych. Kebaby, hamburgery… Zaczęliśmy zapominać o domowym jedzeniu, jednak powoli da się zauważyć powrót do polskiej, domowej kuchni.

 

Z raportów wynika, że otyłość zaczyna dotykać także dzieci w Polsce.

Dokładnie. Niestety dzieci w Polsce ze swoją tuszą upodabniają się do dzieci ze Stanów Zjednoczonych. Mają nieograniczony dostęp do chipsów, fast-foodów, czy napojów gazowanych. Dobrze więc, że powoli w bufetach szkolnych wycofywane są niezdrowe przekąski i kładziony jest nacisk na serwowanie domowych obiadów.

.

Galeria Pierogów

Jedynym konserwantem, jakiego używamy przy produkcji naszych wyrobów jest sól. Fot. Galeria Pierogów

 .

Czy planujecie poszerzyć menu o jeszcze jakieś specjały?

Nie chcielibyśmy się rozdrabniać. Pragniemy skupić się na produktach mącznych, aby osiągnąć w tym zakresie perfekcję. Jesteśmy w tym dobrzy i chcemy, aby nasze produkty były ciągle udoskonalane. Czasem zdarza się, że robimy rzeczy na specjalne zamówienie. Takim produktem były np. kołduny, które cieszą się naprawdę dużym zainteresowaniem.

.

A produkty sezonowe?

Sezonowo robimy knedle ze śliwką, z tego względu, że mrożona śliwka jest trudniej dostępna i nie jest tak smaczna jak świeża. Jako nieliczni robimy pierogi ze świeżych owoców w sezonie, natomiast w pozostałym okresie używamy mrożonych jagód, wiśni czy truskawek, które nie ustępują jakością świeżym. Nie przerabiamy żadnych konfitur. Są to pierogi robione ręcznie, które serdecznie wszystkim polecam!

 

Rozmawiała Anna Białka

Komentarze