Boczek w winie i miodzie to idealna potrawa na każdą okazję. Można go podawać na wiele sposobów. Doskonałej jakości mięso i przyprawy to cała tajemnica pysznego pieczonego boczku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielkich umiejętności.
Boczek jest to rodzaj wieprzowiny mięsno-tłuszczowy, który pochodzi z dolnej części półtuszy. Zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych. Okrojona wersja z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekonem.
Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.
Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia. Wino dodaje potrawie smak i jest dodatkiem uniwersalnym – równie dobrze łączy się z drobiem jak z dziczyzną.
.
Składniki
- 1 kg surowego boczku ze skórą
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Marynata
- 200ml wytrawnego czerwonego wina
- 100ml miodu spadziowego
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- kilka igieł rozmarynu i tymianku
.
Sposób przygotowania
Skórę boczku ponacinać w paski i posypać mięso solą i pieprzem. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty tak aby dokładnie się ze sobą połączyły. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym. Zalać je wcześniej przygotowana marynatą dodając szklankę wody, mięso dookoła obłożyć czosnkiem i cebulą do smaku. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 1 godzinę pod przykryciem. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i tak mięso pieczemy jeszcze przez 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Po upieczeniu mięso można skropić cytryną.
.
Smacznego!
Paulina Kłysz