Boczek w winie i miodzie to idealna potrawa na każdą okazję. Można go podawać na wiele sposobów. Doskonałej jakości mięso i przyprawy to cała tajemnica pysznego pieczonego boczku. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielkich umiejętności.

Boczek jest to rodzaj wieprzowiny mięsno-tłuszczowy, który pochodzi z dolnej części półtuszy. Zawiera bardzo dużo tłuszczów nasyconych. Okrojona wersja z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekonem.

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.

Istnieją setki odmian, smaków i rodzajów wina. Jego smak oraz bukiet zapachowy zależy od rodzaju szczepów winogron, sposobu ich uprawy, klimatu i ziemi, na której się je uprawia. Wino dodaje potrawie smak i jest dodatkiem uniwersalnym – równie dobrze łączy się z drobiem jak z dziczyzną.

.

Składniki

  • 1 kg surowego boczku ze skórą
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

Marynata

  • 200ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100ml miodu spadziowego
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • kilka igieł rozmarynu i tymianku

.

Sposób przygotowania

Skórę boczku ponacinać w paski i posypać mięso solą i pieprzem. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty tak aby dokładnie się ze sobą połączyły. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym. Zalać je wcześniej przygotowana marynatą dodając szklankę wody, mięso dookoła obłożyć czosnkiem i cebulą do smaku. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 1 godzinę pod przykryciem. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni i tak mięso pieczemy jeszcze przez 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Po upieczeniu mięso można skropić cytryną.

.

Smacznego!

Paulina Kłysz

Komentarze