Juhas to inaczej młodszy pomocnik bacy podczas wypasu owiec. Zawód ten został oficjalnie wpisany na listę zawodów w Polsce. Sałatka juhasa z Podhala bazuje na dość prostych i zwykle dostępnych w tym regionie produktach.
Ser owczy jest jednym z głównych składników naszej sałatki. Charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym smakiem z nutą orzechową i białym sprężystym miąższem. Świetny zarówno do kanapek oraz na talerz serów, czy jako przekąska. Szczególnie pasuje do sałat włoskich i greckich gdzie godnie zajmie miejsce fety lub mozzarelli. Lubiany przez dzieci. Doskonale smakuje zamarynowany z ziołami i czosnkiem w oliwie. Nabywa wtedy aromatu ziół i czosnku, a pod przykryciem oliwy można go przechowywać nawet wiele miesięcy. Ser zawiera witaminę A i D. Jeśli chodzi o inne korzyści, jakie zapewnia organizmowi jedzenie sera, należy wspomnieć o tym, że poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega chorobom skóry oraz przeciwdziała nowotworom.
Ser wykorzystuje się do wielu potraw i jest jednym z ważniejszych składników. Największe zastosowanie ma w sałatkach, dodaje smaku i aromatu.
.
Składniki
- 1 główka sałaty
- 200 g ogórków kiszonych
- 250 g pomidorów
- 400 g sera owczego
- 2 ugotowane na twardo jajka
Sos:
- 80 ml oleju
- kilka kropli białego octu winnego
- 1 łyżka świeżego majeranku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- łyżka musztardy
.
Sposób przygotowania
Na początku przygotowujemy sos. W tym celu łączymy wszystkie składniki i miksujemy blenderem,
Sałatę myjemy, a następnie suszymy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i owczy ser. Składniki mieszamy ze sobą i polewamy je sosem. Na wierzch ścieramy jajka.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk



