Juhas to inaczej młodszy pomocnik bacy podczas wypasu owiec. Zawód ten został oficjalnie wpisany na listę zawodów w Polsce. Sałatka juhasa z Podhala bazuje na dość prostych i zwykle dostępnych w tym regionie produktach.

Ser owczy jest jednym z głównych składników naszej sałatki. Charakteryzuje się łagodnym, śmietankowym smakiem z nutą orzechową i białym sprężystym miąższem. Świetny zarówno do kanapek oraz na talerz serów, czy jako przekąska. Szczególnie pasuje do sałat włoskich i greckich gdzie godnie zajmie miejsce fety lub mozzarelli. Lubiany przez dzieci. Doskonale smakuje zamarynowany z ziołami i czosnkiem w oliwie. Nabywa wtedy aromatu ziół i czosnku, a pod przykryciem oliwy można go przechowywać nawet wiele miesięcy.  Ser zawiera witaminę A i D. Jeśli chodzi o inne korzyści, jakie zapewnia organizmowi jedzenie sera, należy wspomnieć o tym, że poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a także zapobiega chorobom skóry oraz przeciwdziała nowotworom.

Ser wykorzystuje się do wielu potraw i jest jednym z ważniejszych składników. Największe zastosowanie ma w sałatkach, dodaje smaku i aromatu.

.

Składniki

  • 1 główka sałaty
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 250 g pomidorów
  • 400 g sera owczego
  • 2 ugotowane na twardo jajka

Sos:

  • 80 ml oleju
  • kilka kropli białego octu winnego
  • 1 łyżka świeżego majeranku
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • łyżka musztardy

.

Sposób przygotowania

Na początku przygotowujemy sos. W tym celu łączymy wszystkie składniki i miksujemy blenderem,

Sałatę myjemy, a następnie suszymy i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, pomidory i owczy ser. Składniki mieszamy ze sobą i polewamy je sosem. Na wierzch ścieramy jajka.

.

Smacznego!

Klaudia Bąk

Komentarze