W polskiej kuchni znajdują się przepisy, które były znane i cenione w całej Europie. Przykładem jest szary sos polski.
Sos szary przygotowywany jest na bazie wywaru rybnego i zazwyczaj podawany jest właśnie do ryb. W XVII wieku kiedy na polskich stołach królowały ryby, sos szary był powszechnie znany i doceniany w Europie. Szary sos polski jest tradycyjnym, staropolskim sosem przygotowywany z zasmażki mąki i masła, wywaru z warzyw, mięsa, lub ryby, przyprawiony winem lub sokiem z cytryny, z dodatkiem karmelu, rodzynek, migdałów, ewentualnie startej cebuli, utartego piernika lub śmietany. W tradycyjnej kuchni wielkopolskiej słodzony był karmelem i zakwaszany octem.
Ten dodatek to jeden z wielu typowo polskich przepisów, z których powinniśmy być dumni i powinniśmy umieć przyrządzić w domu.
Łatwy przepis i bardzo proste wykonanie.
.
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 400 ml wywaru z ryb
- 50 g pierników (bez polewy)
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżka rodzynek
- łyżka migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier
- sól
.
Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkiem a następnie obierany ze skórki. Na suchej patelni zrumieniamy mąkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy a następnie dolewamy wina. Dolewamy wywar oraz pokruszone pierniki. Gotujemy kilka minut by pierniki się rozgotowały. Przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Na patelni z cukru robimy karmel. Następnie dodajemy odrobinę wywaru i przelewamy do naszego sosu. Wrzucamy rodzynki i migdały, dolewamy sok z cytryny i doprawiamy solą.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura