W polskiej kuchni znajdują się przepisy, które były znane i cenione w całej Europie. Przykładem jest szary sos polski.

Sos szary przygotowywany jest na bazie wywaru rybnego i zazwyczaj podawany jest właśnie do ryb. W XVII wieku kiedy na polskich stołach królowały ryby, sos szary był powszechnie znany i doceniany w Europie.  Szary sos polski jest tradycyjnym, staropolskim sosem przygotowywany z zasmażki mąki i masła, wywaru z warzyw, mięsa, lub ryby, przyprawiony winem lub sokiem z cytryny, z dodatkiem karmelu, rodzynek, migdałów, ewentualnie startej cebuli, utartego piernika lub śmietany. W tradycyjnej kuchni wielkopolskiej słodzony był karmelem i zakwaszany octem.

Ten dodatek to jeden z wielu typowo polskich przepisów, z których powinniśmy być dumni i powinniśmy umieć przyrządzić w domu. 

Łatwy przepis i bardzo proste wykonanie.

.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml wywaru z ryb
  • 50 g pierników (bez polewy)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka rodzynek
  • łyżka migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier
  • sól

.

Sposób przygotowania:

Migdały zalewamy wrzątkiem a następnie obierany ze skórki. Na suchej patelni zrumieniamy mąkę. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy a następnie dolewamy wina. Dolewamy wywar oraz pokruszone pierniki. Gotujemy kilka minut by pierniki się rozgotowały. Przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Na patelni z cukru robimy karmel. Następnie dodajemy odrobinę wywaru i przelewamy do naszego sosu. Wrzucamy rodzynki i migdały, dolewamy sok z cytryny i doprawiamy solą.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze